Семействата с непълнолетни деца имат право на ново данъчно облекчение от тази година. За всяко непълнолетно дете единият от родителите има право да си приспадне по 200 лв. от данъчната основа, но не повече от 600 лв. За дете с увреждания се приспадат 2000 лв. от данъчната основа. Облекчението може да се ползва по два алтернативни начина - през работодател до края на декември и в рамките на данъчната кампания за 2016 г., което обаче може да затрудни част от данъкоплатците.

По данни на НАП в момента непълнолетните деца в България са около 1 милион. Не е ясно родителите на каква част от тях получават доходи и какъв точно ще бъде ефектът от облекчението. Приспадането може да се извърши само от единия от родителите.

Родителите, които предпочитат да ползват данъчното облекчение през работодател, имат срок до края на декември да подадат съответната декларация (по чл. 22в или 22г за дете с увреждане от Закона за данъците върху доходите на физическите лица). Образците на декларациите са публикувани на сайта на Националната агенция за приходите. От НАП уточняват, че в рамките на декларацията е включена отделна таблица за втория родител, който следва да декларира, че няма да ползва облекчението. Отделно от това работодателите могат да изискат копия от актовете за раждане на децата.

Самото отчитане на облекчението ще стане в рамките на годишното оформяне на облагането на доходите, което става до края на януари. Така родителите, при които през годината е удържан авансово данък върху пълния размер на данъчната основа, ще могат да получат облекчението при изплащане на заплатата през януари, тоест ще вземат по-висока заплата със съответната сума в зависимост от броя на децата.

Ако облекчението се ползва в рамките на данъчната кампания през 2016 г., формулярът се прилага към данъчната декларация. Приспадането на съответната част от данъчната основа ще се отчете при смятането на окончателно дължимия данък за довнасяне, ако има такъв. Ако няма данък за довнасяне, който да бъде намален със съответното облекчение, данъкоплатецът ще получи съответната сума в едномесечен срок по посочена от него данъчна сметка. Тук копие за акт за раждане не се изисква, защото НАП, за разлика от работодателите, има достъп до ГРАО.

От НАП обясниха, че този ред за ползване на облекченията е по-подходящ за родители, които така или иначе получават извънтрудови доходи и са длъжни да подават декларация.