Евродепутатите искат да смъкнат цената за роуминг с още 38 на сто до 15 евроцента на минута. Това съобщи Reuters, който се позовава на проектодокумент на Европарламента. Миналогодишното предложение на еврокомисаря за новите технологии Нели Крус бе за 24 евроцента на минута, което бе спад с около 40 на сто спрямо тавана от 39 евроцента.

С новото искане и тарифата за ползване на интернет зад граница ще намалее два пъти и половина, и мегабайт ще струва 20 цента, наместо предложените 50 цента при предишното обсъждане на цените.

В момента в рамките на ЕС с български GSM оператор се плащат 82 стотинки (42 цента) за изходящо обаждане и 26 стотинки за входящо. Такава е стойността и на SMS-а.

Ако бъде приет планът на Европейския парламент за по-големи намаления, това ще бъде

удар за мобилните оператори,

които получават около 5% от продажбите си и 7 на сто от оперативната си печалба от тарифите за роуминг.

Германският евродепутатат Ангелика Ниблер, която прокарва предложението през парламента, посочва, че мобилните оператори не трябва да таксуват клиентите си различно в зависимост от това къде се намират, защото стана дума за единен пазар.

Двете страни се готвят да обсъдят мерките през следващите месеци, като целта е да се постигне компромисен закон, който ще започне да се прилага постепенно за три години от 2012 година.

Проучване на ЕК от 2011 г. за България сочи, че 32 на сто от българите, които пътуват зад граница, изобщо не ползват мобилните си телефони. Те пристигат на другото място, включват се в местната мрежа и веднага изключват апаратите.

Така при позвъняване от България се чува съобщението на чуждия оператор, че телефонът е изключен и звънящите разбират, че абонатът е извън страната.

Въпреки това 72 на сто от пътуващите

ограничават разговорите си в роуминг

поради високите такси, макар че повечето от тях знаят за понижаването на цените от 2006 г. насам. Само 19% от лицата, които ползват в чужбина услуги, свързани с интернет през мобилните си телефони, намират за справедливи цените за роуминг на данни.

През 2011 г. ЕК си постави за цел разликата в цената между разговорите в роуминг и националните разговори да се доближи до нула не по-късно от 2015 г.

От 1 юли 2010 г. беше въведен автоматичен лимит от 50 евро за използване на роуминг на данни (ако те не са избрали друг лимит) и операторите бяха задължени да изпращат предупреждение при достигането на

80% от техния лимит по сметката за роуминг

на данни. Правилата от 2009 г. относно роуминга ще се прилагат до края на юни 2012 г.

ЕК започна от 2007 г. да приема графици за свалянето на тарифите, които доведоха да падането им с над 75%.