Българските домашни яйца са хит сред северните ни съседи преди Великден, установи проверка на „Монитор”. 

Домакините от граничните селца около Шабла и Дуранкулак продават картон собствен продукт за 9 лв., което означава, че едно яйце е 30 ст. Само за сравнение, картон домашни яйца от частни стопани в близките на Добрич села е 8 лв. 

Едно яйце от магазина пък се продава за 20 – 22 ст. Добричлийки обаче масово предпочитат за Великден да боядисват пресни домашни яйца, и то от познати производители, тъй като освен че са с по-здрави черупки, са и по-трайни.

Освен домашни яйчица, северните ни съседи налитат на пресни хлебчета и нашенски козунаци.

Търговията между двете нации е особено активна в дните преди Великден. Румънците се запасяват с прилични количества български хлебопекарни продукти, разкри източник на „Монитор”.

Комшиите обаче не търсят нашите агнета. Една от причините е, че румънските са по-евтини, макар и не толкова вкусни, но ги има в достатъчно количество, и то на прилична цена. Затова се случва нашите сънародници да ходят при съседите, за да си напазаруват мръвки за празничната трапеза.

В същото време родните животновъди отчитат слаб интерес към великденската вкусотия. В момента изкупната цена е 4.80 лв. за килограм живо тегло, и то за парчета от по 22 – 25 кг.  (за сравнение цената миналата година по това време бе 4.50 лв.). 

Според производителите причината е една – хората просто нямат толкова пари, за да си купят цяло агне. Малцина са тези, които могат да заделят по 120-150 лв. Няма и външен пазар за този вид животни. В момента само една фирма изкупува агнета за Италия и Гърция.

Aгнешкото месо в търговските вериги в Добрич е внос от Нова Зеландия и отново от Румъния. Според животновъди тяхното месо е с по-ниска цена и с по-ниски вкусови качества, а по този начин се прави дъмпинг на цената на българското агне. Килограм агнешко през уикенда в Добрич се търгуваше за 11-13 лева.

Цената на козунаците също варира доста. Има козунаци за 2 лв., за 3 лв. – със стафиди и локум, има и луксозни козунаци за по 8 лв.