Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair вече ще таксува допълнително за всеки багаж, който носят пътниците със себе си. Досега компанията позволяваше да се пренася безплатно багаж до 10 кг, но от ноември тази „екстра“ е струва между 6 и 10 евро, пише Reuters.

Съгласно новите правила на пътниците ще бъде позволено да вземат на борда си една „малка лична чанта“, която да бъде поставена под седалката.

Но ако пътникът иска да донесе със себе си куфар със средна големина до 10 килограма, ще трябва да плати. Ако собственикът на багажа иска той да бъде над главата му, ще трябва да плати между 6 и 8 евро. Ако иска куфарът да бъде чекиран и пренесен в багажното отделение на самолета, ще трябва да плати между 8 и 10 евро.

Авиокомпанията съобщи, че прави промяната, тъй като самолетите се забавят заради пътниците, които внасят прекалено много ръчен багаж.

Конкурентите easyJet, Wizz и Norwegian Air Shuttle понастоящем позволяват безплатно вкарване на средно голямо количество ръчен багаж за полети на къси разстояния.