Сметната палата не може да направи проверка, с която да установи дали декларираните от публичните личности доходи съответстват с размера на депозитите им в Корпортативна търговска банка (КТБ). Това се разбра от интервю на председателя на одитната институция Цветан Цветков пред БНР.

Причината е, че в обявените от синдиците на фалиралата банка списъци фигурират максималните суми на влоговете за последните 5 години. Те не са по години и това прави проверката невъзможна, обясни Цветков. В списъците не са посочени влогове, а сметки, и е възможно средствата да са минавали през различни сметки, което правело анализа невъзможен.

Цветков добави, че дори да установи несъответствия, Сметната палата не може да направи нищо друго освен да сезира Държавната агенция „Национална сигурност“ и Националната агенция за приходите (НАП). 

„Сметната палата няма достъп до банковата тайна, а само до публични регистри. Това ограничение може би е изкушило някои лица на висши държавни длъжности да не декларират пълния размер на средствата, с които са разполагали“, заподозря Цветков. 

„По-важното е, че НАП се сезира. Само тя може да установи дали хората са разполагали с легални доходи“, допълни шефът на одитната институция.

Списъците с политиците и магистратите с депозити в КТБ бяха публикувани на 10 февруари. Часове по-късно същия ден синдиците коригираха сумите в тях, тъй като се оказало, че част от тях са сбъркани. До редакцията се стигна, след като партии се оплакаха, че не са държали толкова големи суми на влог.

Неразбориите около списъците продължават. Заместник-районният прокурор на Бургас Георги Чинев каза, че сумата, която е имал в КТБ, е по-ниска от обявената от синдиците. Според тяхната информация той е имал близо 130 000 лв. в три сметки. Чинев опроверга данните и каза, че имал два депозита с общо около 73 000 лв. с лихвите. Парите му били платени от Фонда за гарантиране на влоговете, тъй като попадат в рамките на защитените от закона депозити.