В Гърция от 1 септември отпада окончателно капиталовият контрол. Пред депутатите в парламента премиерът Мицотакис обяви край на капиталовия контрол.

Ограничението за движение на капитали беше въведено през 2015 година от правителството на СИРИЗА, за да спре изтичането на пари в брой от търговските банки. Финансовият министър Христос Стайкурас уточни, че пълната отмяна на контрола върху капиталите влиза в сила от 1-ви септември.

Премахва се ограничението за парични преводи в чужбина, което несъмнено ще върне доверието към икономиката на Атина и от страна на чуждите инвеститори, коментираха депутатите в парламента.

Бившият финансов министър Янис Варуфакис, който въведе контрола върху капиталите, отказа да коментира днешния успех на гръцката икономика и обвини консерваторите, че не вземат мерки срещу задаващата се нова много по-масивна икономическа криза.

Какво означава това за България? Ще се оттеглят ли гръцките инвеститори?

Ето какво коментира пред БНР Плутархос Маридакис, който от години живее в България:

"Има няколко основни фактора, които ще подобрят ситуацията. Един от тях е за кредиторите. Не по-маловажно е и възвърналото се доверието на вътрешния и външен пазар към гръцката икономика. Да не забравяме, че изтекоха над 30 млрд. евро по време на капиталовия контрол".

Маридакис смята, че гръцките фирми, които са регистрирани сега в България, част от тях ще се върнат, но това няма да стане краткосрочно, а дългосрочно: "Предстои да разберем намеренията на кредиторите и как ще реагира пазарът. Нека не подценяваме силата на българската икономика и на българския пазар". Финансистът не очаква сериозен фискален ефект за България, ако се изтеглят част от гръцките фирми.

"Балканският пазар има голям потенциал", смята Плутархос Маридакис.