Съществува риск хората да изтеглят парите от сметките си и да ги приберат у дома си под формата на кеш, ако лихвените проценти бъдат намалени под нулата. Това заяви бившият управител на Английската централна банка Мървин Кинг, пише Bloomberg.

Предупреждението му бе неправно в момент, когато централната банка преценява дали британските финансови институции могат да прилагат отрицателни лихвени проценти, без да навредят на бизнеса, или подобен ход би повлиял негативно чрез потискане на доверието на потребителите.

Щом това се случи, мисля, че трябва да очаквате да видите дълга редица клиенти, които искат да извадят парите си от банката и да ги държат под матрака или поне в нов домашен сейф. Не мисля, че това изобщо е политически привлекателна перспектива“, коментира Кинг.

Настоящият гуверньор Андрю Бейли заяви, че нулевите или по-ниски лихви не са неизбежни, но политиците искат да имат готов инструмент, в случай че такъв драстичен ход някога е необходим.

istock
istock

Европейската централна банка прилага политиката от 2014 г. и банките в еврозоната до голяма степен избягват да ги предават на вложителите на дребно.

Хампарцумян: Засега лихвите няма да се покачват

Последицата е, че макар да няма широко разпространени доказателства за натрупване на паричните потоци, рентабилността на заемодателите е намалена.

Продължава да се гледа на паричната политика като на лек за икономическа слабост, а всъщност не се стига до възстановяване заради структурни проблеми.

istock
istock

„Имахме най-експанзивната парична политика през последните 10 години и въпреки това растежът все още е бил много бавен. Трябва да търсим другаде. Това са други политически въпроси и политически инструменти, по-специално трябва да разгледаме необходимостта от преразпределение на ресурси от една част на икономиката в друга", коментира експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg