От 15 юни в страните от ЕС, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, разговорите ни по мобилните телефони ще се таксуват по националния ни план. След отпадането на т.нар. роуминг обаче има някои неща, за които потребителите трябва особено да внимават.

Такъв е случаят с мобилния интернет. Извън държавата ни интернетът ще е в пъти по-малко от безплатните мегабайти, включени в абонаментния ни план, съобщава Нова тв.

Какво означава това – ако планът ни включва 10 гигабайта интернет с максимална скорост, зад граница безплатно ще можем да ползваме много по-малко. Средно се получава около една трета от това, което имаме в плана. 

Не подписвайте нови договори заради отпадането на роуминга  

 

Евтин роуминг в ЕС ще има, но с много условия 

 

Може ли евтиният роуминг да ни излезе скъпо​​​​​​​

 

Когато сме ги изразходвали наполовина обаче, ще бъдем известени с SMS. 

А колко точно по-малко ще ползваме, ще се определя от специална формула.

Умножавате по две цената на абонаментния ви план без ДДС и я разделяте на 7,7 евро (това е максималната цена за роуминг на едро) и полученото е гигабайтите, които ще можем да ползваме, без да ни излиза солено. 

От 15 юни се предвижда минута разговор на територията на ЕС да струва не повече от 3 евроцента. SMS-ът не може да е по-скъп от 1 евроцент.

А за да сваляме музика, сърфираме в интернет или изпращаме снимки от плажа например, ще плащаме до 7,7 евро за всеки гигабайт.