Британските туристи в Европейския съюз и съответно европейците в Обединеното кралство отново ще плащат скъп роуминг при използването на мобилни услуги още на следващия ден след Brexit, ако няма сделка. Това каза днес британският министър с ресор дигитализация Джереми Райт, цитиран от Reuters.

Тарифите за роуминг бяха напълно премахнати в Европейския съюз през 2017 г., което спестява на почиващите и бизнес пътниците милиони лири на годишно под формата на допълнителни такси за използване на техните смартфони извън Великобритания.

"Ако задължим мобилните операторите в страната да не начисляват такси за роуминг на клиентите си, които пътуват до Европейския съюз, това няма да попречи на европейските мобилни оператори да таксуват британските си партньори", заяви министърът пред британските депутати.

"Така, когато парите трябва да бъдат платени от някого, и ако британските операторите не таксуват клиентите в роуминг, това означава, че трябва да прехвърлят този разход върху всички клиенти", добави той.

Въпреки това Райт заяви, че операторите, които предоставят услуги на 85% от британските потребители, са заявили, че няма да върнат роуминг таксите за пътуване в Европейския съюз.

"Правителството ще приеме законодателство, за да запази лимитите за използване на мобилни данни в чужбина, които понастоящем са 45 паунда ($58) за всеки месечен отчетен период", каза той.

Операторите също така ще трябва да информират клиентите си, когато достигнат 80 и 100% от лимитите си за използване на данни и да предупреждават потребителите за рисковете от неволен роуминг, например на границата между Северна Ирландия и Ирландия.

Също така може да има промени, засягащи роуминга за идващите във Великобритания хора от ЕС, се казва в доклад на комисия в Европейския парламент от септември.

Най-големите британски мрежи, включително EE, O2, Vodafone и Three, през миналата година заявиха, че нямат никакви планове да върнат роуминг таксите.