Слабата реколта от череши ще вдигне изкупната им цена, прогнозират стопани от Кюстендилско. Според тях кампанията ще започне от 80 ст. за килограм.

През миналата година се стигна до абсурдни ситуации, при които малкото останали череши се изкупуваха по 10 ст. за кг и то предимно от преработвателните предприятия.

Голяма част от кюстендилци оставиха плодовете по дърветата в знак на протест срещу несправедливо ниските изкупни цени. Други пък решиха набраното да сложат в казаните за ракия.

„Традиционно най-ранните сортове череши започнаха да се берат преди около седмица. Малцина обаче сме хората, които успяхме да приберем и по една кофа заради сланите, които паднаха в началото на месец май. За някои от нас щетите са на 100%. Най-потърпевши сме овощарите от селата Четирци, Катрище, Нов Чифлик и Друмохар“, разказват местни земеделски производители.

Сред потърпевшите е и кюстендилецът Васил Георгиев, който отглежда 15 декара череши в Нов Чифлик. „За четвърта поредна година ни удря слана. Какъв е смисълът вече, всяка година влагам средства, които не са никак малко. То са обработки, пръскания, кроене и накрая хващат студове и всичко отива на вятъра“, категоричен е Васил.

По негови думи най-вероятно през тази година ще има леко повишение в изкупната цена на черешите заради компроментираната реколта. То обаче няма да бъде достатъчно на фона на всички разходи, които имат местните овощари.

„Дори и цената при черешите да достигне до 80 ст., пак нищо няма да остане за хората. Проблеми с берачите имаме от години. Тези, които идват и работят, ни искат по 40 ст. за набран килограм. Да не говорим, че те не внимават и буквално унищожават дърветата, постоянно чупят клони. За нас като останат 40 ст. кое да покрием по-напред? Земеделието е пред съсипване и това е факт“, казва кюстендилецът.

Същинската кампания започва от началото на следващия месец, като охраната по масивите в региона е от служители на полицията, жандармерията и доброволци.

„Специализираната охранителна и превантивна операция започва от 1 юни.

До пика на кампанията по прибирането на черешите охраната ще се поеме от служители на ОДМВР - Кюстендил, поетапно ще се включват и служители на РДГП - Кюстендил, и служители на дирекция „Жандармерия“ на МВР. Предвижда се да се правят обходи и в по-малките населени места, където обработваемите площи не са много“, коментираха от ОДМВР - Кюстендил.

Маршрутите на екипите ще бъдат съгласувани с местната власт, постепенно ще бъдат увеличавани и екипите в районите с черешови насаждения, увериха от полицията в града.

Въпреки провалената реколта през 2018-та бяха разкрити общо 70 пункта за изкупуване на череши в региона. Най-вероятно и през тази година бройката им ще бъде същата, коментираха от общинската администрация.