Цената на хляба тръгва нагоре подобно на яйцата от щастливи кокошки. Това ще стане заради поскъпването на електроенергията, до ръст ще доведе и увеличението на брашното, заяви за Дартс нюз  председателят на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

Според нея цената на насъщния може да бъде овладяна, ако големите вериги намалят надценките си.

„Така крайният потребител ще усети минимално увеличението”, смята Кукушева.

При яйцата надценката е между 5 и 10%, при хляба варира от 20 до 40 на сто, твърди Кукушева. Тя даде пример с Русия, където колегите й нямат право да слагат надценка над 10 на сто. Върху скока на цените на хляба влияние ще окаже и тежката зима, която унищожи земеделски площи.

Очаква се цената на пшеницата тази година да счупи всички рекорди, защото освен у нас люта зима имаше във всички страни от Черноморския регион, като Казахстан, Русия, Украйна и Румъния.

Тези държави са водещи износителки на пшеница в световен мащаб и реколтите им до голяма степен определят цените при търговията с основната суровина за хляба.

Яйцата няма да поевтинеят, стана ясно пък след среща на министър Мирослав Найденов с представители на големите търговски вериги.