Средно с около 13 лв. на месец ще набъбне сметката за парно на двустаен апартамент през тази зима. Това става ясно от проекта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за поскъпване на топлинната енергия.

Предложението е тя да скочи с до 8% в големите градове и

във вторник ще бъде подложено на обществено обсъждане.

Абонатите на топлофикационните дружества все още не са усетили увеличението на цената на парното от 1 юли с 4-5% в цялата страна. Така, ако бъде прието и сегашното, в някои градове цената на топлото ще бъде с 12% по-висока спрямо миналата зима. При положение че предния сезон хората, живеещи в двустайни апартаменти, са платили средно около 730 лева за шестте месеца, в които се ползва парно, сметките показват, че тази година сумата ще набъбне с около 100 лева. А може и да е още по-висока, ако зимата се окаже люта.

Според проекта на регулатора от началото на следващия месец топлото

ще поскъпне най-много в Казанлък и Разград

- с около 8%. За столицата увеличението на цената е с 5%. Със същия процент се предвижда да скочи парното в Пловдив, Бургас и Враца. Цените във Велико Търново и Варна ще са с 2-3% по-високи спрямо тези от 1 юли. Незначително ще е повишението на цените в Русе, Перник и Сливен, където корекцията ще е с под 1%.

Единствено в Габрово парното няма да поскъпва и се запазва нивото от 1 юли, когато беше

последната промяна. Като се вземат и двете увеличения в София, където има най-много

потребители на парно, цената ще е с 9,5% по-висока спрямо миналата година.

През юли топлото скочи с 4,5%. Така, ако миналата година домакинство, което живее в тристаен апартамент от 80-90 квадрата, е плащало по 130-170 лв. за отопление, то през тази зима сметките ще са между 140 и 180 лв. в най-студените месеци.

От ДКЕВР аргументираха поскъпването на топлинната енергия с по-високи цени на природния газ. От 1 октомври се предвижда увеличение на цената на горивото с 8,6%. Поскъпването е двойно по-малко от исканото от „Булгаргаз” повишение на цената с близо 14%.