Потреблението на ток отбеляза нов рекорд трети пореден ден. България се гъне в студа, всеки надува парното или печките у дома. Сериозни аварии по енергомрежата няма с изключение на ТЕЦ "Габрово", който остави хиляди на студено при минусовите температури.

Колкото по-голяма е разликата в средномесечните температури, толкова по-скъпо излиза отоплението. Защото студът отнема повече топлина от стените на домовете ни. По данни на енергийния системен оператор за цялата страна средната температура през декември е била 3 градуса, а за януари малко под нулата.

Тези 3 градуса разлика ще ни излязат през носа. В мрежата на ЧЕЗ домакинствата са потребили почти 9% повече ток през януари спрямо декември. Това обаче не значи автоматично само 9 на сто увеличение на сметката, защото за да поддържат обичайната топлина в дома си, хората са изгорили много повече енергия за климатици и печки, а те харчат различно според енергийния клас.

Ако сте на газ, заради по-студения януари, семейство, което живее в 120 квадрата къща в Драгалевци, беше изненадано с 64 % по-висока сметка за газ, показа бТВ. От 434 лева през декември сметката им през януари скочи на 690 лева, при еднакво потребление.

Какви ще са сметките за парно ще знаем със сигурност следващата седмица, но според прогнозата на експерти, те ще са поне с 15 процента по-високи спрямо декември. Или по-ясно казана - сметка от 158 лева през декември ще набъбне на 181 лева за малък двустаен апартамент.