Между 5000 и 5500 нови места за платено паркиране се очаква да бъдат обособени до юли.

Това стана ясно вчера, след като членовете на комисията по транспорт към Столичния общински съвет одобриха докладите на четирима районни кметове за разширяване на "зелена зона" в управляваните от тях територии.

Според докладите увеличаването на местата за платено паркиране е по искане на гражданите, тъй като това ще им помогне да паркират по-лесно пред домовете си.

Единият район, в който ще бъдат разчертани още места за "зелена зона" е "Лозенец". По думите на началника на дирекция "Паркиране и гаражи" в ЦГМ Румяна Милова там се очаква да бъдат обособени най-много паркоместа - около 2200.

Те са отредени за т.нар. "Горен Лозенец" в карето между бул. "Джеймс Баучер", бул. "Никола Вапцаров", ул. "Стоян Михайловски", ул. "Хенрик Ибсен", бул. "Черни връх" и ул. "Козяк". Разширяването на зоната се обсъжда от няколко години. През октомври в "Долен Лозенец" ЦГМ начерта 3500 места за паркиране.

В район "Красно село" също ще бъдат обособени места за "зелена зона". Досега там не е имало такава, но отдавна граждани подават сигнали, че трудно се паркира, обясни Милова.

Платеното паркиране засяга кв. "Крива река", където се намират много от големите болници в столицата. Местата ще са в карето между бул. "Ген. Тотлебен", ул. "Пенчо Славейков", ул. "Св. Георги Софийски" и бул. "Иван Гешов". Към момента от ЦГМ не могат да кажат колко ще са местата.

Почасовото паркиране ще се разшири и в район "Възраждане" в карето между ул. "Опълченска", бул. "Сливница", бул. "Ген. Скобелев", бул. "Ген. Тотлебен" и ул. "Константин Величков". И за там от центъра не могат да кажат броя на предвидените места.

Четвъртият район, в който ще има повече места в "зелена зона", е "Оборище". Кметът му Васил Цолов съобщи, че там трябва да се появят около 1000 паркоместа в карето на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Султан тепе", ул. "Черковна", ул. "Милко Бичев", бул. "Данаил Николаев" и бул. "Ситняково". В карето влиза и бул. "Мадрид", който е съществуваща "зелена зона".

Цолов изброи няколко причини гражданите да поискат разширение на зоната, вкл. и трафика около "Сердика", "спящите" автомобили, в които са отседнали клошари, и образуването на пазарища, при което автомобили се застояват по няколко седмици.

От ЦГМ тепърва ще смятат колко ще струва боята и знаците, които трябва да поставят при обособяването на паркоместата. Оттам обещаха обаче всяка година от приходите за паркиране да отделят по 2 млн. лв. за поправка на тротоарите. Цената за услугата остава без промяна - по 1 лв. на час или по 100 лв. за годишен стикер.

По време на заседанието Милова съобщи, че кметът на район "Триадица" е започнал разговори за разширяване на "зелена зона" до Южния парк. Мотивът бил, че в района имало проблем с паркирането, особено през почивните дни.