Онлайн туристическата агенция от Чехия Kiwi.com направи класация на разходите за празничните дни по Коледа в 90 града в света.

Така нареченият Индекс на цените за Коледа (The Christmas Price Index) е направен в две части, като сравнява първо разходите за самия коледен ден във всеки от 90-те града, като например традиционно коледно меню и билети за "Лешикотрошачката".

Вторият показател, наречен "Цени за Дядо Коледа" (Santa's Price Index) сравнява цените на подаръците за средно семейство и така определя най-достъпните градове за коледен шопинг.

За начало Kiwi.com сравнява разходите за коледния ден в 90-те града, като в тях са включени цени за настаняване и закуска, традиционен местен обяд, двустепенна коледна вечеря, типична местна коледна напитка и билети за балета "Лешникотрошачката", което се счита за традиционно коледно забавление. Всички разходи са за един човек.

В този индекс най-евтин за туристите се оказва Куала Лумпур - 115,97 евро на човек, а най-скъп е Ню Йорк - 721,97 евро. София е на пето място като най-евтина дестинация за Коледа с разход от 176,62 евро на човек.

В Индекса на Дядо Коледа са отчетени цените за подаръци - мъжки парфюм, дамски парфюм, кукла Барби и конструктор LEGO Star Wars Millennium Falcon. Най-достъпен за коледен шопинг така се оказва Белфаст - 277,55 евро за изброените подаръци, а най-скъпо е в Джакарта - 538,38 евро.

В сборната класация - за коледния ден и подаръци, София е на 7-о място сред най-евтините дестинации с общи разходи от 551,60 евро на човек. 

Най-евтиният град е Братислава - с разходи от €493,43, а най-скъпият град е Ню Йорк  с €1 071,18 разходи на човек за празнуване и подаръци.

Само в класацията за подаръци София е 50-о място сред 90-те града с разходи за четирите подаръка от 374,98 евро.

Ето и Топ 20 най-евтини градове:

Цялото проучване може да намерите на сайта на туристическата компания.

Вижте още: 

Една трета от българите ще пазаруват онлайн за Коледа 

Преди да поръчате подарък за Коледа 

Месим по-евтина питка за Коледа