Увеличение от 21.2% на водата в столицата от началото на 2017 г. е поискала "Софийска вода". Това показва бизнеспланът на компанията. Този план е бил върнат от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Причината за поисканата редакция на документа обаче не е свързана с цените, а с пропуски по инвестиционната програма на ВиК дружеството, както и по отчитането на аварийните ремонти.

Новината за исканото повишение бе съобщена вчера от кмета на София Йорданка Фанкъкова. Тя е настояла за цялостна проверка на ВиК оператора именно заради предлаганите нови цени. "Поискала съм преди известно време цялостна проверка от страна на КЕВР за дейността на дружеството, което определя искането си за цена на водата на база на показатели, които само то измерва", заяви тя.

Цените на водата в столицата не са променяни от четири години. През 2013 г. френската "Веолия", която държи концесията в София, поиска кубикът вода да стане 2 лв., а месечните сметки на софиянци бяха сравнени с цената на две кила свинско или на четири сандвича от "Макдоналдс". Искането обаче не бе прието.

Вчера Фандъкова призна, че общината няма достатъчно механизми, с които да контролира по какъв начин е направена оценка за това предложение и с какви аргументи. "Аз изпратих писмо до председателя на КЕВР, с което поисках да се направи цялостна проверка и да има резултат, за да е ясно на всички какви са инвестициите, кое се включва в цената на водата и едва тогава да се коментира тази тема", заяви Фандъкова. Нещо повече - към общината ще бъде създадена работна група, която ще изготви промяна в договора с концесионера. 

Целта е промените да позволят на общината да осъществява по-сериозен и ефективен контрол, отбеляза столичният кмет.

Коментарът на Фандъкова идва дни след като председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че ВиК операторите масово работят "под социално поносимия праг" на цените, който за София бил 5.50 лева за кубик. От КЕВР увериха, че няма да допуснат "шоково увеличение". Но въпреки това подчертаха, че концесионерът в София работи при цена от само 1.47 лв. без ДДС.

Както при водата, така и при тока, цените се въртят в "омагьосан кръг". Дружествата често пъти настояват за поскъпване с един основен мотив - обновяване на мрежата. За да има поскъпване обаче, КЕВР първо иска да види реални инвестиции, на база на които да определи нови цени, казаха от регулатора.