Цените на самолетните билети отбелязват спад, докато онлайн продажбите са се повишили през последната година.

Това показва анализ на туристическата агенция eSky. Сред основните причини за добрите резултати са пускането на над 20 нови директни маршрути, ударното стъпване на най-големия нискотарифен превозвач на летище София, спадът в цените и все по-леснодостъпните резервации.

Месец преди края на годината,проучването на eSky, сочи 23% ръст на закупените самолетни билети спрямо 2015 г. Похарчени са с 9.1% повече пари, но се наблюдава намаление на цените - средно билетите на нискотарифните авиокомпании са поевтинели с 16 евро - от 90 на 74 евро, а на редовните - с 34 евро (от 329 на 295 евро). От агенцията очакват още по-значителни намаления в предстоящата година.

Повечето от закупените билети са били двупосочни. Десетте най-посещавани дестинации през годината са били Лондон, Берлин, Виена, Франкфурт, Милано, Рим, Мюнхен, Мадрид, Барселона и Париж. 36% от пътуващите са избрали да застраховат своите пътувания със самолет, като средният разход за качествена застраховка с широко покритие е бил 12,3 евро.

Ръст от 17% бележат плащанията с кредитна карта като съотношението на директните онлайн плащания, спрямо тези с банков превод, вече е 2:1. Това се дължи на развитието на технологиите и нарастващото доверие в онлайн потреблението у нас.

През 2017 г. основните изисквания на потребителите, които организират пътуванията си онлайн, ще бъдат още по-изгодните оферти, лесната резервация и възможността за покупка на повече услуги, като билет, хотел, трансфер, застраховка и други, от едно място.