Намаленията по родното черноморие вече стартираха. Хотелиери и ресторантьори в Слънчев бряг пуснаха по-ниски цени в размер на 10 до 15%  в опит да привлекат максимален брой клиенти.

Близо 2 седмици ще продължи този режим на работа, а нови намаления очакват туристите до края на септември.

Според предварителните резервации над 210 хиляди летовници ще пристигнат в "Слънчев бряг" за есенно море.

Активният чартърен сезон на Летище Бургас ще приключи на 10 октомври.И макар лятото да е към своя край, работещите в туристическия бранш край морето доволно потриват ръце.

Според статистиките, над 450 хиляди туристи са летували в Слънчев бряг до края на юли, а хотелите са фраш и в момента. Места по плажната ивица и край басейните трудно се намират, за водни атракции и разходка с корабче се чака на опашка.

"Този сезон ще бъде в цифрово изражение по-добър от миналия. Ако го гледаме по периоди, ще има и до 15-20% плюс в зависимост от сезона. Като цяло между 7 и 8% ще е ръстът на туристите", коментира пред БНТ хотелиерът Малина Стратиева.

Разпределението на туристите по страни се запазва - най-много от Германия, Англия, Швеция, Финландия. Забелязва се и увеличението на туристи от бившите соцстрани, но най-голям през този сезон е ръстът на руските летовници.

"Считам, че като увеличение, като брой туристи руските са на първо място. Можем да отбележим и това, че по-голяма част от тях са свързани със самостоятелни имоти, ваканционни имоти, които имат в Слънчев бряг, в Несебър и по Южното Черноморие", пояснява изпълнителният директор на курорта Златко Димитров.

През този сезон чуждите туристи нямат сериозни оплаквания към условията за летуване по родното крайбрежие, допълват специалисти.