"Черният петък", или петъкът след Деня на благодарността, в Съединените щати традиционно дава началото на пазаруването за Коледните и Новогодишни празници. Тази година се очакват още по-големи намаления, но въпросът е потребителите ще бъдат достатъчно уверени в икономическите си перспективи, за да харчат, пише Франс прес, цитиран от БТА.
 
Растящата инфлация в най-голямата световна икономика през последните месеци хвърли сянка на несигурност върху тазгодишните празници.
 
Преди година търговците на дребно бяха изправени пред недостиг на стоки на фона на претоварените пристанища и затварянията на заводи заради КОВИД-19. За да се избегне предотвратяване на тази ситуация, тази година те предварително натрупаха складови наличности, което пък ги изложи на риска от презапасяване в момент, когато потребителите свиват разходите си.
 
През последните месеци търговците постигнаха напредък в освобождаването от излишните складови количества, създавайки благоприятни условия за ловците на оферти при много категории стоки, включително електроника, стоки за дома и облекло, посочва Нийл Сандърс, управляващ директор на консултантската компания "ГлобълДейтаРитейл" (GlobalData Retail).
 
Нарасналите разходи за бензин и основни битови стоки като месо и зърнени храни са проблем в цялата икономика, но не натоварват всички в еднаква степен. Хората с най-ниски доходи са засегнати най-тежко от по-високата инфлация, посочва анализатор на "Мудис" (Moody's).
 
Стопяване на спестяванията 
 
Индексът на потребителските цени в САЩ е на ниво над 8 процента на годишна база, което означава, че увеличаване на празничните продажби със същия темп като стойност ще се равнява на по-малко продадени количества.

Как да се въздържим от импулсивно пазаруване на Черния петък

Потребителите в САЩ показаха устойчивост през многобройните етапи на пандемията от КОВИД-19, често харчейки повече от очакваното, дори когато проучванията на потребителските нагласи отчитаха, че те са песимистично настроени. Част от причините за това явление бе необичайно високото ниво на спестяванията в момент на потребление, намалено заради ковид ограниченията.
 

istock
istock

Този буфер обаче започва да се изчерпва. След като в средата на 2021 г. извънредните спестявания достигнаха 2,5 трлн. долара, през второто тримесечие на текущата година те намаляха до 1,7 трлн. долара, по оценки на "Мудис".
 
Потребителите с доходи под 35 000 долара са най-засегнати, като техните извънредните спестявания са се свили с 39 процента между четвъртото тримесечие на 2021 г. и средата на 2022 г., според "Мудис".
 
Този спад е придружен от увеличаване на задълженията по кредитни карти, както показват данни на Управлението за федерален резерв. Търговските вериги пък отчитат увеличаване на покупките, правени с купони за храна.
 
Същевременно днес е и "Денят без покупки" - международна инициатива срещу консуматорството, отбелязвана в Северна Америка, Великобритания, Финландия и Швеция (макар в някои страни на този повод да е посветена съботата след Деня на благодарността). В рамките на инициативата към хората се отправя призив да се въздържат да купуват каквото и да било в рамките на 24 часа. Тя е започната през септември 1992 г. във Ванкувър, Канада, от артиста Тед Дейв като призив към обществото да преосмисли проблема със свръхпотреблението.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg