Цената на златото се повишава през последните месеци. Оказва се, че има сериозен интерес към ценния метал от малки и големи инвеститори по целия свят?

Ако преди година сме вложили пари в злато, то днес инвестицията щеше да донесе над 20% дивидент. От тези 21%, 13 на сто е ръстът в цената на златото от началото на годината. Благородният метал може да отбележи поскъпване за трето поредно тримесечие, макар през изминалия месец да има понижение в цената му с около процент. На световните борси цената му остава висока - над $2300, пише БНТ.

Централните банки на развитите страни планират да увеличат златните резерви

Какво обаче стои зад всички тези числа и какво движи цената нагоре?

Една от причините е увеличеното търсене на злато. В това има икономическа логика. Като финансов инструмент златото често се използва от инвеститори - независимо дали са граждани или големи финансови институции - като актив-убежище срещу турбуленции в световната икономика и финанси. А такива не липсваха през последните години - проблемите с веригите на доставки по време на ковид пандемията, геополитическите конфликти от войната в Украйна до ситуацията в Близкия изток. Подобна несигурност води до по-голям интерес към златото, а това тласка цената нагоре, включително и от хора, които търсят начин да спасят спестяванията си от растящата инфлация.

Така стигаме до още една причина и това е връзката между инфлацията и златото. Това, което наблюдаваме в момента следва следния икономически модел: цената на златото се увеличава заради заради високата инфлация. Инвеститорите се насочват към активи-убежища за спестяванията си. Това затваря веригата - имаме висока инфлация, очакванията към златото нарастват, търсенето се увеличава, цената на метала започва да расте. И така докато не настъпи промяна в икономическата ситуация.

istock
istock

Кой купува най-много злато?

За първото тримесечие на тази година страни като Турция, Китай, Индия, Казахстан и Сингапур са увеличили най-много своите резерви от злато.

Това са данни на Световния съвет по златото. За сравнение златният резерв на България е близо 41 тона, а само през първите три месеца на тази година, Турция е купила 30 тона. България е 55-та по количество на златен резерв в света. То заема близо 7% от общата стойност на резервите на страната.

Над 800% скок на цената на златото за 24 години

По-голямо внимание, обаче трябва да се обърне на Китай, който също е фактор за повишената цена. Централната банка на азиатската страна купува злато изключително активно, а целта е да диверсифицира или да разнообрази резервите си, за да намали своята зависимост от американския долар. Тази политика се провежда повече от десет години.

Какво е различно сега обаче?

Ако в миналото Пекин използва националната валута - китайския юан, за да купува злато, то в последно време използва резервите си от чуждестранни валути - предимно американския долар. Това е породено от решението на редица страни да замразят руските активи в американски долари, след санкциите срещу Москва.

Но и китайските граждани също имат интерес към златото, след като секторът на недвижимите имоти остава в криза. По общи резерви Китай се нарежда на 6-то място в света. Най-много злато съхраняват САЩ, Германия, Италия и Франция.

Това означава ли, че златото по света основно се използва от централни банки? Каква част се използва за производство на бижута?

Наистина най-голяма част от наличното злато се използва именно за създаването на красиви бижута.

istock
istock

Тази индустрия допринася най-много годишното търсене и макар да се наблюдава спад през последните няколко десетилетия, то все още 50% т.е. половината от златото се използва за бижута. Индия и Китай са най-големите пазари за подобно злато. Азия и Близкия изток доминират и при търсенето на бижутерийно злато, включително с по-висок карат.

Друга голяма част от благородния метал е инвестиционното злато. Отделно от него обаче е златото притежавано от централните банки, което нараства видимо през последните две години.

Как може да ни измамят, ако инвестираме в злато

В индустрията златото има широк спектър от приложения. Търсенето се движи от електрониката, която представлява около 80% от златото, използвано в сектора на технологиите. Металът може да бъде намерен от автомобилите до потребителската техника. Все повече чипове използват злато заедно с други ценни метали.

Трябва ли да инвестираме в злато тогава?

Това е изцяло решение на всеки един от нас. Но не бива да забравяме, че подобно на всеки финансов инструмент инвестицията в златото също носи рискове от загуби. За една година цената на златото се е увеличила с над 20%, но това не означава, че в следващата година няма да се понижи. Икономическата ситуация се променя и пример за това е политиката на централните банки. Очакванията са Федералният резерв да понижи основната си лихва, а Европейската централна банка да направи още две лихвени понижения до края на тази година. Темпът на нарастване на инфлацията се забавя. Това и други фактори може да променят посоката на цената на златото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase