С въвеждането на такса „електромер" няма да се повиши сметката за ток на редовните потребители на електроенергия, съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Все още няма постъпило предложение за цена на такса „електромер" от нито едно от трите електроразпределителните дружества у нас - ЧЕЗ, EVN и E.ON.

Ангел Семерджиев успокои, че въвеждането на такса „електромер" няма да се отрази на семейния бюджет.

"Да не се плашат хората, че въвеждането на такса за мощност ще им повиши сметките. Категорично казвам, че няма да ги повиши, особено на тези, които имат по-малки жилища, техните сметки със сигурност няма да се увеличат. Но тези, които има присъединяване към мрежата, присъединени са, предизвикват определени разходи. Тези разходи не се покриват, когато те консумират нула енергия, тъй като те се правят от дружествата за тях, а не се покриват от тези, които ги правят, покриват се от тези, които консумират енергия", коментира шефът на регулатора.

В останалите европейски страни, където работят трите електроразпределителни компании се отчита такса „електромер", обясни Ангел Семерджиев. "Тоест не е проблем те да я въведат и в България. Проблемът за България остава във връзка с въвеждането й, съобразено с българските условия", каза той.

Семерджиев сравни такса „електромер" с подобни такси, които плащаме за пощенските или телефонни услуги. Той за пореден път припомни, че идеята на новата такса е справедливото разпределение на разходите между абонатите.