Токът може да поскъпне не само със средно 9.79% за бита от 1 октомври, но и още веднъж от 1 януари. Следващото увеличение ще е в рамките на 1% и ще е в полза главно на топлофикациите. 

Това каза вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова при общественото обсъждане на новите цени на електроенергията. Дискусията бе преждевременно прекратена след серия от скандали, при които Тодорова бе дори обстрелвана със сурови яйца. 

Атаката дойде от познати лица от протестите от началото на миналата година - Янко Петров и Дончо Дудев от сдружение "Граждански контрол". Те обвиниха регулатора в пълна зависимост от кабинета "Близнашки" и обявиха, че "народът няма да заплаща това, което някой е направил като грешка".

"Бихме искали да няма увеличение, но има проблеми в целия енергиен сектор. Топлофикационните централи, комбинираното производство също са в тежко финансово състояние. Решенията, които са вземани преди, са довели до проблеми навсякъде, не само в Националната електрическа компания (НЕК)", обясни Тодорова. И добави, че топлофикациите, без столичната, през тази година ще излязат на загуба и искат още средства, за да могат да оцелеят през зимния сезон. Затова ще се търси начин в края на годината те да бъдат компенсирани чрез цените на тока, без да поскъпва парното.

Според председателя на ДКЕВР предстоящото от 1 октомври увеличение на тока с почти 10% е санитарен минимум. Нещо повече - експресният анализ на състоянието на НЕК показал "трагични резултати". Затова освен вдигане на цените регулаторът е заложил и други мерки. 

"Очакваме в следващите месеци да бъдат постигнати договорки или законови промени относно дългосрочните договори", каза Тодорова, като визира двете американски централи в "Марица - изток". 

До дни ДКЕВР ще отмени решението, с което се нарежда на НЕК да бъде постигнато намаление на изкупната цена на електричеството, произвеждано от ТЕЦ "Марица-изток 1" и ТЕЦ "Марица-изток 3". То беше взето преди няколко месеца от предишния състав на ДКЕВР и бе калкулирано при опита да не се повишава цената на тока по времето на кабинета "Орешарски". 

Централите обаче не се съгласиха да се променят договорите и това доведе до поредни дисбаланси в енергосистемата. В момента се търси най-добрият начин от юридическа гледна точка да бъде отменено това решение, уточни Тодорова. И допълни, че при тези условия централите не искат да преговарят, защото го приемат като предварително задаване на резултата и като натиск, при който не са поставени в равноправни условия.

В същото време по време на дискусия за състоянието на енергийния сектор служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов обяви, че централите са склонни да преговарят. 

"Поради натрупаните проблеми в енергетиката НЕК разплаща на контрагентите си само 53% от задълженията си. Това ще се промени постепенно, няма как системата да се оздрави изцяло за няколко седмици", коментира още той. 

Щонов обясни, че за да се намерят повече пари в сектора - не само за НЕК, но и за дружествата, и за производителите на ток, - трябва да се намалят загубите и всички участници на пазара да работят по-ефективно.

Министър Щонов бе категоричен, че новите цени от 1 октомври ще покрият едва 1/5 от дефицита в НЕК, или 200 млн. лв. Останалите 80% от загубите ще бъдат компенсирани постепенно чрез предоговаряне на дългосрочните договори и след дискусии със зелените централи по оптимизиране на техните разходи. Разчетите на НЕК обаче показват съвсем друго. 

Според шефа на дирекция "Регулации, бюджет и анализ" в дружеството Венцислав Марков приходите ще са само 140 млн. лв. Разминаването идва оттам, че разчетите на работната група в регулатора са на годишна база, а мярката ще действа само 9 месеца.

Часове по-рано от електроразпределителните дружествата единодушно заявиха, че поскъпването на тока е глътка въздух за сектора, но съвсем не решава проблемите. Според Стефан Абаджиев от "Енерго -Про" признатите разходи на неговото дружество са в размер на 9%, докато те реално са 14%. 

"Мрежата е в най-тежко техническо състояние и разходът е много по-голям", заяви той. От ЕВН също се оплакаха от орязаните пари за технологични разходи. Според Илина Стефанова от ЕВН в момента те са 10.5%, но ДКЕВР признава само 8% от тях. "Това не отразява реалното състояние на мрежата", коментира тя. Недоволни са и от ЧЕЗ.