Комисията за енергийно и водно регулиране няма да позволи токът да поскъпне с 20 на сто, каквото искане за нощната тарифа направи енергото в Западна България. По думите на шефа на регулатора Иван Иванов комисията ще успее да защити обществения интерес. 

„Когато казвам обществен интерес, той не може да се вижда само като интерес на потребителите. Това е интерес на потребителите, на производителите и на всички други енергийни дружества, които трябва, от една страна, да не засягат потребителите по някакъв сериозен начин, от друга страна, секторът да бъде в добро състояние“, обясни Иванов.

По отношение на прогнозата на „Булгаргаз“ за ново намаление на цената с 10 на сто Иванов коментира, че положителният ефект от поевтиняването на газа, което може да доведе до доведе и до спад в цените на тока от юли, се намалява от други фактори, действащи в обратна посока. Като пример той посочи получения наскоро заем, с който НЕК се разплати с американските централи от комплекса "Марица-изток".

По-ниските цени на газа ще бъдат отразени и в парно тарифите. Всичко обаче ще стане ясно към края на следващия месец. Шефът на КЕВР посочи още, че при поевтиняване на природния газ с около 50 на сто за година цената на топлинната енергия в София се е понижила с повече от 20 процента.