Увеличение на цената на тока от 1 юли следващата година няма да има. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на извънреден брифинг вчера.

Изявлението на Добрев беше породено от изказване на председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, че регулаторният орган очаква поскъпване на тока в средата на следващата година.

По думите на икономическия министър

няма каквито и да било предпоставки и основания

за увеличаване на цените на електроенергията от 1 юли.

„Има допълнителни разходи, предизвикани от зелените централи, които се покриват от самите тях. Имаме резерви в системата и считаме, че не може да се очаква на този етап поскъпване на електроенергията”, заяви Добрев.

Според министъра присъединяването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) към електропреносната мрежа, което е отчело бум през последните години поради преференции за инвеститорите, е причина за по-високите разходи в системата. Нови централи след 1 юли у нас вероятно няма да има. Със законодателни промени правителството е охладило ентусиазма за инвестиции в зелената енергия, които не се извършват на пазарен принцип и при реална конкуренция.

„Въведохме ред в този сектор, което гарантира, че няма да бъдем изненадани от 1 юли”, заяви Добрев.

Допълнителните разходи, предизвикани от някой друг,

не трябва да се прехвърлят върху крайния потребител,

смята енергийният министър. По думите му изказването на Ангел Семерджиев във вторник е само хипотеза за това какво ще се случи, ако не се въведе цената за достъп за ВЕИ-та.

„Всички публикации за цените на тока, които притесниха потребителите, би трябвало да бъдат забравени. Ясно е, че при въвеждането на цените за достъп, това няма да се случи”, каза Димитър Главчев от парламентарната комисия за наблюдение на ДКЕВР.

Според председателя на регулаторния орган Ангел Семерджиев, освен че няма да има поскъпване от 1 юли,

крайната цена на тока дори може да падне.

„Разбира се, трябва да имаме предвид промените в цените на горивата в световен мащаб. Само те биха се отразили пряко върху цената на тока”, посочи шефът на ДКЕВР.