От 1 юли токът ще поскъпне с близо 5 лв. на мегаватчас заради заема в размер на 650 млн. евро, който се очаква Българският енергиен холдинг (БЕХ) да изтегли на 25 април и да предостави на Националната електрическа компания (НЕК).

КЕВР ще признае разходите на НЕК по обслужването на заема, който ще й бъде предоставен от БЕХ, за да се разплати с двата американски ТЕЦ-а в енергийния комплекс "Марица-изток". Това обясни председателят на регулатора Иван Иванов.

Това означава, че лихвите по заема ще влязат в цената на тока. КЕВР определя само цените за регулирания пазар, който е в рамките на 14 млн. МВтч годишно. Лихвите по кредита, който БЕХ ще вземе от банков консорциум, ще бъдат в рамките на 68 млн. лева годишно. 

За да намали дисбалансите си, НЕК вече внесе в КЕВР предложение за вдигане на добавката "Задължения към обществото" с над 28% до 47,41 лв. за мегаватчас, пише в. "Стандарт".

Вчера Министерски съвет взе решение 290 млн. лв. да влязат в бюджета на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕЕС) за 2016 г.. Със средствата от ФСЕЕС се компенсират разликите между пазарните и преференциалните цени на електроенергията.

ФСЕЕС ще позволи сключването на т.нар. договори за разлики, с които двата американските ТЕЦ и ВЕИ-та ще продават част от енергията си на свободния пазар без загуба.