Токът поскъпва с 3% от месец юли. Това стана ясно от изявление на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти.

"Увеличението на тока през юли ще бъде в рамките на годишната инфлация, която е в рамките на 3 или малко над 3%", заяви Иванов. 

"Увеличението ще е много далеч от това, което искат електроразпределителните дружества", добави още той.

Председателят на КЕВР изтъкна, че както в предишните години, така и сега исканията на електроразпределителните дружества няма да бъдат удовлетворени. По същия начин КЕВР няма да уважи и искането на Националната електрическа компания, която поиска увеличение от близо 20% на тока за бита.

Иванов уточни, че той не разделя енергийните дружества на държавни или частни.

През 2018 г. са установени нерегламентирани кражби на електрическа енергия в 2 751 случая,

каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който се позова на данни на ЕВН Електроснабдяване ЮГ, на дискусия по тази тема днес.

По думите му по съдебен ред са заведени 116 дела срещу лица, за които е установено, че нерегламентирано ползват електрическа енергия. 

По данни на Енерго-Про през 2018 г. 2 156 е броят на съставените констатираните протоколи за неправомерно ползване на електрическа енергия. Заведени са 243 дела срещу лицата, за които е установено, че ползват незаконно ток, посочи още Данаил Кирилов.

По данни на ЧЕЗ Електро България през 2018 г. са съставени 6 645 броя констативни протоколи за установено нерегламентирано потребление на електрическа енергия, добави правосъдният министър.