От 1 юли електроенергията поскъпва с под 2%, топлоенергията - със средно 12%, а природният газ - с 24.63%.

Софиянци обаче ще усетят най-осезаемо поскъпването на топлата вода - от четвъртък цената й се увеличава с 18.6%. Това реши вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) след закрито заседание.

Причината за драстичния скок в столицата е, че "Топлофикация София" все още произвежда минимални количества ток, с които да компенсира поскъпването, посочи председателят на комисията Ангел Семерджиев. Във Велико Търново увеличението е с 9.67%, в Пловдив - с 13.30%, а в Бургас - 0.03%.

Очаквано цената на тока ще се увеличи с до 2%, както преди седмица обяви премиерът Бойко Борисов. До това повишение се стигна, след като преди седмици ДКЕВР взе решение да компенсира не 18% технологични загуби на ЕРП-тата, а само 15%.

Средното поскъпване за ЧЕЗ е 1.88%, за ЕВН - 1.39%, а за Е.ОН - 1.86%. При ЧЕЗ с повече поскъпва нощната тарифа - с 1.85%, а скокът при дневната е 1.81%. При ЕВН положението е същото - нощната тарифа поскъпва с 2.09%, а дневната с 1.08%. При Е.ОН е обратното.

От думите на председателя на ДКЕВР се разбра, че окончателните доклади за одитите на ЕРП-тата ще бъдат готови и разгледани от комисията до края на тази седмица и след това ще бъдат изпратени и на самите дружества.

Природният газ поскъпва с 24.63% спрямо действащата в момента цена, обяви още Семерджиев. "Булгаргаз" искаше близо 30% увеличение, но според Семерджиев не са одобрени част от мотивите на фирмата, засягащи валутните курсове. "Приемаме, че може да не се отчитат последните резки изменения в тези валути. Ако се получи продаване под себестойност, "Булгаргаз" може да бъде компенсиран", добави Семерджиев.

От "Овергаз Инк." вчера съобщиха, че за крайните клиенти на газоразпределителните им дружества синьото гориво ще поскъпне по-малко. Причината е, че дружеството не променя цените за разпределение и снабдяване. Така домакинствата, които се снабдяват от "Овергаз", ще плащат от 1 юли само 16% повече, а за промишлеността и публичния сектор увеличението ще е между 17% и 21%. Преизчислена в киловатчаса, стойността на енергията, произведена със синьо гориво, ще е средно 10.1 стотинки за домакинствата от 1 юли и между 8 и 9.7 ст. за промишлените и обществените потребители. Промяната е с 1.4 ст. спрямо сегашната цена. Същото количество енергия, произведено с мазут, в момента струва 10.2 ст., с ток - 15.1 ст. и с нафта за отопление - 15.1 ст.

Остров

"Газови острови" като България трябва до три години да бъдат свързани чрез възвратни връзки със съседните страни от ЕС, предвижда проект на регламент за сигурност на газовите доставки, съгласуван миналия петък от 27-те държави членки. Той ще бъде гласуван в Европарламента през юли. Чрез изграждане на връзките с Гърция и Румъния нашата страна ще има достъп до общоевропейската мрежа, който й липсваше по време на газовата криза през януари 2009 г.

Регламентът бе изработен след трудни преговори, продължили година между Еврокомисията, Европарламента и Съвета на ЕС (държавите членки). Чрез принципа на солидарността той ще задължи страните от ЕС да разполагат с достатъчно запаси, за да могат в случай на криза да компенсират недостига на газ в засегнати държави. По настояване на Европарламента бе записано, че правителствата "няма да могат да се възползват от кризите, за да изкривяват вътрешния пазар". Документът определя като "газов остров" всяка държава в ЕС, която няма достъп до общата европейска газова мрежа и която не може в случай на криза да разчита на резервите в другите страни от съюза.