Токът ще поскъпне с поне 11 % от 2013 година, става ясно от Националният план за инвестиции за периода 2013-2020 година, който беше одобрен от правителството днес.

Причина за това е, че от 2013 година започва търговията с емисии парникови газове. Съгласно европейската директива от 2009 година, която определя основните параметри на търговията с емисии парникови газове за периода от 2013 до 2020 година, за производството на електрическата енергия всички квоти трябва да бъдат закупувани чрез търг. От 2013 на ниво ЕС ежегодно ще бъдат издавани определени разрешителни за емисии на парникови газове на инсталациите. Така реално българските дружества, които произвеждат ток ще са задължени да купуват на търг всички необходими им разрешителни.

За страните с електроенергийни сектори, характеризиращи се с висока зависимост от един вид изкопаеми горива, каквато е и България, или незадоволително ниво на свързаност с европейската електроенергийна система, е предвидена възможност за дерогация от това правило. Именно заради това днес правителството реши страната ни да изпрати до ЕК Заявление за предоставяне на безплатни квоти за емисии през преходния период от 2013 до 2020 година. Ако искането за дерогация, което до края на седмицата ще бъде изпратено в ЕК, бъде одобрено, токът ще поскъпне само с 11 % от 2013 година при цена на тон емисии въглероден двуокис от 15 евро. Ако то не бъде одобрено токът ще поскъпне с около 25 %, поясни енергийният министър Трайчо Трайков.

С дерогацията България реално иска през 2013 година да има 70 % безплатни квоти и този процент да намалява всяка година с 10 %, докато през 2020 достигне 0% т.е тогава всички квоти да са платени. Така през 2013 година производителите на електроенергия в България ще си купят само 30 % от необходимите им емисии парникови газове, през 2014 – 40 % и т.н.

"Механизмът е следният - централите се освобождават от задължението да купуват определен процент от квотите за емисии въглероден двуокис и парите, които не плащат за тези квоти те трябва да инвестират в собствените си компании и в технологии, свързани с опазването на околната среда", обясни енергийният министър Трайчо Трайков.

Така всички дружества, които произвеждат ток ще могат постепенно да преминат от безплатни квоти към квоти, осигурявани чрез участие в тръжни процедури. В замяна на това всяка една инсталация, включена в Националния план ще трябва да изпълнява проекти на стойност, равна на предоставяните квоти. Към момента в плана са включени 18 предприятия, много от които вече са поели ангажимент, че ще направят определени инвестиции - ТЕЦ "Девен" АД, ТЕЦ "Марица Изток 2", "Топлофикация Русе", ТЕЦ "Свилоза" АД, AES "Марица Изток"1, ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" АД, ТЕЦ "Варна" ЕАД, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" АД, "Брикел" ЕАД, "Топлофикация - Перник" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД, "Далкия - Варна" ЕАД, "Видахим" АД, "Захарни заводи" АД, ЕВН Топлофикация, "Топлофикация ВТ" АД, "Топлофикация - Бургас" ЕАД.

Гледните точки на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и на тези дружества за стойността на необходимите инвестиции драстично се разминават. Според МИЕТ са необходими инвестиции в размер на общо 869 218 035 евро, а електроцентралите общо предвиждат инвестиции в размер на малко над 242 милиона лева. 8 от тях нямат намерение да инвестират още средства. Това са AES "Марица Изток"1, ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" АД, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" АД, "Брикел" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД, "Видахим" АД, "Захарни заводи" АД.