Токът най-вероятно ще поскъпне от 1 юли с повече от 5%, съобщава в. "24 часа".

Вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев каза, че вече са направили първите срещи с трите електроразпределителни дружества по предложенията им. Върнали са ги с нареждане да орежат оперативните си разходи, тъй като там енергото планирало увеличения.

Така че на ниво електроразпределителни дружества увеличението на тока може да бъде до 5 на сто, каза Семерджиев. Става ясно, че този скок е само за онази част в цената, която е на енергото.

При условие, че преди 1 юли в експлоатация влезе и новата централа на американската компания AES - "Марица-изток 1", то ситуацията ще се промени. Миксът от цени на еленергията от различните централи, който прави НЕК, ще се увеличи, каза Семерджиев, а оттам и общата цена на електричеството за битовите потребители и за дребния бизнес.

9% е вече делът на електроенергията от възобновяеми енергийни източници в общото потребление на ток, каза Семерджиев.

Зеленият ток, който е отделен ред във фактурата, в момента струва 2 млв. лв. на мвтч. Пускането на нови мощности, най-вече вятърни паркове, ще доведе до 25% увеличение на цената на екотока, каза шефът на регулатора.