Увеличението на тока за населението в страната ще бъде от 1,22% за ЕВН, които обслужват Югоизточна България до 3,64% в Североизточна България, където за електроснабдяването на населението се грижи Енерго-Про, сочат сметките на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). С 1,53% ще увеличи токът за бита в Западна България, която се обслужва ЧЕЗ.

Потребител, който плаща средно сметка от 20 лв месечно, след 1 юли ще дължи 20,244 лв. , ако е абонат на ЕВН, 20,306 лв. - ако е на територията на ЧЕЗ и 20,73 лв., ако живее във Варна. При средна месечна сметка 60 лева – сметката ще стане – в Пловдив -60,73 лв., в София – 60,92 лв. и във Варна – 62,18 лв.

Увеличението с близо 2% за бита, ще реши множество нерешени проблеми. В бъдеще не се вижда голям скок на цените, каза членът на Комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев пред БНТ.

Неочаквано безнесът се оказа сюрпризиран с рязък скок на тока - с 22%. КЕВР предложи добавката „цена задължения към обществото” за фирмите да се изравни с тази, която плаща битът.

Досега добавката за бизнеса бе 18,93 лв. на мвтч без ДДС. За населението, което купуваше ток от регулирания пазар „задължението към обществото” беше скрито в цената за енергия и е около 50 лв. за мвтч. Комисията предлага добавката да стане 40,21 лв. , а мрежовите такси да се променят от 7,98 на 8,86 лв. на мвтч. Така крайната цена ще достигне около 122 лева за мегаватчас, което е увеличение с 22%.

Увеличението на добавката”задължение към обществото”е изненада за бизнеса, след като НЕК и министерството на енергетиката успяха да се договорят и подписаха предварително споразумение с американските централи за намаление на цената за разполагаемост, с идеята то да стане окончателно след изпълнение на условието за погасяване на дълга от 750 млн. лв.към двата теца.

Добавката се формира от скъпия ток от американските централи, от веитата и преференциалната цена на тока от високоефективното комбинирано производство на топлофикациите. По принцип се очаква да бъдат спестени 100 млн.лв., но ако НЕК плати дълговете си до 30 юни. Явно КЕВР е предвидил рисковете такова споразумение да не влезе в сила до 1 юли.

На открито заседание вчера на КЕВР нейният председател Иван Иванов, заяви, че ако се сумират исканията на всички енергийни дружества, цената на електроенергията за битовите потребители и за бизнеса с ниско напрежение, трябва да нарасне два пъти.

По думите му, комисията внимателно изслушва всички предложения и ще се произнесе, съобразявайки се с интересите не само на енергийните дружества, но и на българското общество. Общественото обсъждане по цените на тока се проведе на 10 юни, а окончателното решение ще бъде взето 30 юни в закрито заседание на комисията.