Електрическата енергия за домакинствата ще бъде увеличена средно с около 1%. Новите цени ще влязат в сила от 1 юли.

Преди това трябва да се проведе обществено обсъждане, а Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе окончателно решение в края на юни.

Вчера комисарите публикуваха разчетите за новите цени на база исканията на ЕРП-тата. От документа става видно, че регулаторът не се е съобразил с исканото от тях по-голямо поскъпване на тока.

За ЧЕЗ увеличението ще бъде с 0.95% за дневната и с 0.54% за нощната тарифа. При ЕВН токът ще поскъпне с 1.34% през деня, а нощният евтин ток ще бъде увеличен с 1.11%. Минимално увеличение ще има и за "Енерго-Про", което обслужва Северозападна България.

То може да получи увеличение от 0.95% за тока през деня и 2.75% за този през нощта, показват разчетите на регулатора. В това увеличение за бита обаче не влизат таксите, които също ще бъдат отразени в крайната цена.

Само 1000 българи са избрали свободния пазар на ток 

 

Изчисляване на сметка за ток при неработещ електромер 

 

Сметките за ток на EVN с 22% по-високи



Промяна ще има и за фирмите, но към намаление. За бизнеса, обслужван от ЧЕЗ, намалението ще бъде между 0.16% и 8.46%, а за ЕВН ще варира между 1.87% и 14.68 на сто.

Предприятията към "Енерго-Про" може да получат намаление между 0.72% и 7.77%, става ясно от доклада на регулатора. Той ще бъде обсъден публично още следващата седмица.

От началото на април цените на тока бяха увеличени с около 2%. Тогава от НЕК обявиха, че настояват за 10-процентно поскъпване.

Приблизително толкова поискаха и от ЧЕЗ, което обслужва Западна България. ЕВН и "Енерго-Про" внесоха заявление за повишение с около 2-2.5%.