Транспортните застраховки са поскъпнали с над 20% през август, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Толкова голямо покачване на цените няма при нито една от другите групи стоки и услуги, които статистиката следи и включва в инфлационния индекс.

НСИ не предоставя разбивка за поскъпването при различните видове застраховки. Проверка в застрахователните брокери обаче показва, че от началото на август компаниите са повишили рязко цената на „Гражданска отговорност“.

От миналия месец задължителната застраховка е средно по-скъпа с 40-50 лв. С натрупването от началото на тази година цените са с около 100 лв. нагоре.

Застрахователите обясняват покачването на цените с тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), според което право да търсят компенсация за морални вреди при ПТП с фатален край имат по-широк кръг от роднини на починалия. Това на практика натовари застрахователите и дефицитът между приходите от полиците по „Гражданска отговорност“ и разходите за обезщетения на роднини на починали в катастрофа нарасна.

Като цяло инфлацията през август продължава да бъде висока – 3.5% спрямо същия месец на 2017 г. Толкова беше и през юли, а освен застраховките, поскъпват още петролните продукти и услугите и стоките, свързани пряко с тях.