В момента изкупната цена на обикновения мед е 3,80 - 4,00 лв. за килограм, а за биологичния - около 4,50 лв., обясни Румен Балински от Обединения български пчеларски съюз пред в. Монитор и разясни, че цената му скача тройно от кошера до продажбата му в магазините.

Според него поне една десета от хората с кошери си изкарват прехраната с пчеларство и тази цена е пагубна за тези, които отглеждат пчели за поминък, а не за да изкарват допълнително пари над основните си доходи.

Добивите са малко по-ниски от миналогодишните и тези цени стават убийствени за пчеларите. Единствено тези, които продават на дребно по пазарите и морето са в по-изгодна позиция, тъй като са затворили цикъла и не зависят от прекупвачите.

Има и неизкупен мед от 2018-та. Евтиния внос също дава своето отражение на ниската цена.

Около 2000 т се внасят от Китай и от Украйна за 1,40 евро на килограм до склада на търговците и те отказват да купуват българския мед. Очаква се и нов безмитен импорт на цели 45 000 т в страните от ЕС от Аржентина и Бразилия“, уточни браншовика.

„Когато цената на дребно е 10-12 лв. за килограм мед, изкупната цена трябва да бъде над 6,00-6,50 лв. за килограм, а сега е три пъти по-ниска и това е нерентабилно“, счита още Балински.

Все по-висок става рискът скоро да няма кой да се занимава с пчеларство у нас.

Съществува и друг проблем в сектора, смята Балински, и той е свързан с обещаните пари от земеделското министерство по „де минимис“ за отровените пчели, от които нищо не е платено. Пчеларите не били дали доказателства.

„Най-евтината проба за това обаче е 400 лв. и хората не могат да си ги позволят“, поясни Балински.