Реални сезонни намаления с между 40 и 60 на сто на всички видове летни облекла карат хората масово да атакуват прохладата на моловете или търговските улици в столицата, установи проверка на „Монитор”.

Важна подробност е, че за разлика от предходни години не става дума за изваждане на единични бройки от стоки с изчерпана номерация, а много от магазините се зареждат с нова продукция, която автоматично е на по-ниски цени. Разпродажбите се отнасят както за най-елитните марки, където намалението е най-осезателно, така и за обикновени стоки.

Любителите на обувки и сандали, които вървят в началото на сезона между 160 и 320 лв. сега без проблеми могат да си ги купят за около 80-130 лв. В колекциите започват да се промъкват и обувки за преходния лятно-есенен сезон, като често те са от предходната година и цените им са повече от приятелски като кожените струват от 50 до 160 лв. Качествените български кожени сандали обаче са изкупени още преди обявяването на намаленията, защото с отлично качество те струваха между 50 и 70 лв.

Популярните западни вериги, чиито магазини са за средния клас европейци и присъстват по моловете у нас, в момента предлагат цени, които в Западна Европа са с еквивалент в евро: 19 евро за потник от качествена материя в Берлин; 19 лв. е на закачалката в София. Тазгодишните много популярни сред дамите дантелени изделия поевтиняват поне наполовина и така прозирните елечета, блузки, поли с ефектни подплати са намалени поне наполовина.

Най-достъпни са изделията, чиито цени са с 50 на сто редуцирани и са били под 100 лв.

Най-слабо е в момента търсенето на електроника, отчитат от специализираните магазини, защото клиентите са накупили фотоапарати или други модерни техноаксесоари преди началото на ваканцията, за да могат да им се радват цяло лято.

Спад бележат и бижутерите, които забелязват тенденция хората да купуват стоманени бижута с родиево покритие или медицински метал, боядисан в цвят на благороден метал и така да платят между 5 и 10 пъти по-малко отколкото за оригинални материали.