Турските хотелиери са на път да се откажат от системата за настаняване all inclusive, защото носи загуби на туризма в страната. Ако бъде премахнато яденето на корем, българите ще спрат да почиват в комшиите, прогнозират родни туроператори.

Според представители на туристическия бизнес в Турция, цитирани от РИА „Новости”, пълният пакет услуги удрял по бизнеса на частните предприемачи – чужденците се затваряли в хотелите си и не харчели нищо навън.

Мустафа Айкадън, кмет на популярния сред българите курорт Анталия, коментира, че на собствениците на хотели им е все по-трудно да поддържат качествено ниво на услугите, тъй като страната е в криза и цените били високи.

В момента в Анталия около 95% от хотелите предлагат системата all inclisive, в Кушадасъ, Мармарис и Бодрум цифрата е около 60%. Междувременно стана ясно, че престижната верига Риксос ще е първата, която официално се отказва от пълния пакет от 1 май 2011 г.

Ако турските хотелиери премахнат от офертите си системата all inclusive, очакваме сериозен отлив на български туристи, коментира за „Новинар” Александър Георгиев от туристическа агенция „Географски свят”.

За никого не е тайна, че Турция е предпочитана дестинация за нас заради изгодните цени и яденето на корем, пък и услугите при комшиите са на по-ниско ниво и няма с какво друго да конкурират държави като Гърция и Испания, допълва Георгиев. Целодневното хранене привличало като магнит нашенците, които обаче после се оплаквали, че количеството на манджата е за сметка на качеството.