Фалшиви търговци масово се опитват да ни заблудят и прецакат с евтини оферти във „Фейсбук“. За измамната схема предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Bloomberg TV.

Той потвърди, че в комисията са постъпвали сигнали за разпространявани чрез социалните мрежи предложения. Пожелалите да се възползват от тях са били подведени, като в повечето случаи не се е стигнало до сключването на сделка, но е имало и такива, в които е бил извършен паричен превод.

„Например бяхме сигнализирани от потребител по повод оферта във „Фейсбук” от физическо лице, което е предлагало доставка на популярните ховърбордове, като едва на по-късен етап е уведомявало за необходимостта от заплащане на сума за внасянето и освобождаването от митница на въпросната стока“, обясни Маргаритов. Сделката обаче не се е състояла, тъй като вече не е била изгодна за потребителя.

„В този случай освен да информираме органите на Икономическа полиция, които да задържат лицето заради разпространяваната фалшива информация, нищо повече не бихме могли да направим“, допълни той.

Според него обаче е необходимо да се въведат правила за регулиране на споделената икономика, тъй като тогава ако търговец бъде хванат, че извършва нелоялна търговска практика, може да бъде глобен с до 30 хил. лв.

Вижте още: 

Митницата намери цаката на куфарните търговци 

Някои търговци са вдигнали цените точно преди "Черния петък"