Данни от Българската народна банка (БНБ) сочат, че към юни 2017 г. българските домакинства държат спестявания под формата на влогове в размер над 45,8 млрд лв. Това са близо 50% от брутния вътрешен продукт на България за предходната година.

Но тези числа не са ни нужни, за да определим депозитите като едни от любимите методи за инвестиция от българите. Достатъчно е просто да се огледаме, да попитаме няколко познати и приятели как държат парите си и (стига да получим честен отговор) сами ще достигнем този извод.

Но защо депозитите са толкова предпочитани? И наистина ли са толкова добра инвестиция?

Да преминем набързо през основите. Какво са депозитите? Влагате спестените си средства в избрана от вас банка, която избира как да ги използва – например, за да ги предостави като кредити на други домакинства или бизнеси. В замяна вие получавате лихва.

За да оценим влоговете като инвестиция, както всяка друга такава, трябва да ги погледнем двустранно, претегляйки очакваната им доходност с рискa, който носят.

Един от аргументите в полза на депозитите е сравнително ниският риск - те попадат под защитата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. От друга страна, поставяйки всичките си спестени средства в банка, вие носите изцяло нейния риск. Ако банката изпитва затруднения, вашите средства ще бъдат застрашени. Случилото се с КТБ (1) преди няколко години е пресен пример за това.

Като друг плюс на влоговете си заслужава да отбележим, че те не изискват активност, нито някакво дълбоко разбиране за света на финансите. Изключително лесно е човек да депозира парите си.

Каква възвръщаемост можем да очакваме, ако вложим парите си в депозит?

Oфициaлнитe дaнни нa БHБ coчaт, чe ĸъм ĸpaя нa юли 2017 г. cpeдният лиxвeн пpoцeнт пo cpoчнитe дeпoзити дo 1 гoдинa e пaднaл дo 0,21%, пpи 0,57% зa cъщия пepиoд нa пpeдxoднaтa гoдинa. А към момента на написването на тази статия, 0,82% е максималната годишна доходност, която можете да получите от срочен депозит в България. (2)

Ниска доходност, меко казано, особено, когато включим инфлацията като фактор. Класическото определение за инфлация е общо увеличение на цените на стоките и услугите.

Погледнато исторически, НСИ (3) сочи увеличение на цените за последните 12 месеца от 1.3% в България. Това означава, че ако този темп се запази, а вие сложите парите си на най-доходоносния депозит в България, след 1 година парите ви ще са загубили от покупателната си сила, въпреки получената лихва.

Да обобщим дотук. Влоговете носят сравнително нисък риск, не изискват активно управление и умения. Но често доходността им е прекалено ниска. А когато я съпоставим с инфлацията, опасно клони към нулата. Има доста по-добри начини човек да инвестира парите си, а на самите депозити може да се гледа по-скоро като на краткосрочно решение.

Капиталовите пазари са повече от добра инвестиционна алтернатива на влоговете. Ако не сте сигурни какво точно представляват т.нар. капиталови пазари, мислете за тях като за платформа, която свързва инвеститорите с бизнеса.

Вие притежавате пари и желаете тяхната стойност да се увеличава. Бизнесите пък винаги имат нужда от средства, за да разрастват дейността си: да достигат нови пазари и да създават нови продукти и услуги, например. Чрез капиталовите пазари вие можете да станете инвеститор в бизнес, в чиято стойност вярвате.

Ако с течение на времето този бизнес е успешен и се разраства, стойността на вашата инвестиция също ще се увеличава. Притежавайки акции, имате право също и на периодично получаване на дивиденти, което ви дава възможност за още по-висока доходност.

Разбира се, ако прогнозата ви не се реализира и бизнесът, в който сте вложили пари, се развива неблагоприятно, инвестицията ви ще пострада, губейки от стойността си.

Възможно е да инвестирате на капиталовите пазари и чрез т.нар. борсови индекси. Индексите следят цената на определен сегмент от стоковата борса. Да вземем за пример американския Standard & Poor’s 500 (S&P 500). Това е изключително популярен индекс, който включва в себе си 500-те най-големи компании в САЩ и представлява около 80% от общата стойност на американските капиталови пазари.

Инвестирайки в този индекс, вие показвате увереност, че икономиката на САЩ ще продължи своето развитие и занапред. Индексът S&P 500 (както и почти всички други индекси) дава право и на дивиденти. Когато компания, включена в него, обяви плащане на дивиденти, вие също ще получите дивидент.

Забележете, че инвестирайки в индекс, вие вече няма защо да се притеснявате, ако индивидуална компания не се представя добре, тъй като индексът обхваща цели 500. Рискът ви намалява значително, а доходността никак не е за подценяване. От създаването си през 1957 г., S&P 500 реализира около 10% средна годишна доходност.

Включената диверсификация прави индексите подходящи за инвеститори, които не желаят да следят прекалено отблизо капиталовите пазари, но все пак искат да постигнат добра доходност.

Разбира се, капиталовите пазари могат да бъдат нестабилни. Те се влияят от различни фактори като икономическата обстановка, геополитиката и, най-вече, индивидуалното представяне на самите компании.

В долния пример (4) ще намерите сравнение на доходността на срочни депозити в България с три от най-популярните индекси, следящи движението на капиталовите пазари в САЩ и Германия (DAX).

Избрани са различни продължителности, които демонстрират цикличността на капиталовите пазари, обхващайки и една от най-мощните рецесии – световната финансова криза от 2008 г.

Както ще видите, дори тя не попречи на едни от най-стабилните индекси да отбележат сериозна доходност в последните 15 години.

Период

 

Доходност на срочен депозит

в България

Доходност на S&P 500

Доходност на Dow Jones 30

Доходност на DAX

1 година

0,2 %

17,4%

21%

20,8%

10 години

53,5%

147%

151,5%

95,2%

15 години

74,5%

222,7%

231,5%

259,9%

 

Един от начините да инвестирате в капиталовите пазари е чрез инвестиционна сметка DeltaSMART. Нова услуга от DeltaStock, водещ български инвестиционен посредник, лицензиран от Комисията по финансов надзор, с близо 20 години опит на пазара. Поради инвестиционния профил на сметката, тя няма никакви комисиони и такси за поддръжка.

Освен това всичко става онлайн, с един клик, в лесна за употреба платформа, достъпна на компютър, таблет или телефон. Можете да следите състоянието на сметката си и бързо да реагирате на фирмени новини, финансови отчети или правителствени изявления, които влияят върху цените.

DeltaSMART предлага на притежателите си голямо разнообразие от финансови инструменти, в това число акции на повече от 700 световни компании, 24 борсови индекса, 45 ETFs(5), злато и сребро.

Научете повече за DeltaSMART на уебсайта на компанията тук.

 

Този текст не е инвестиционна консултация и има само информативен характер.

 

(1) Корпоративна Търговска Банка

(2) По данни от moitepari.bg

(3) Национален статистически институт (НСИ)

(4) Данните за средните лихви по срочните влогове за съответните периоди са взети от БНБ, а за историческата доходност на индексите - от dqydj.com и investing.com.

(5) ETF – Съкратено от Exchange-Traded Fund, един ETF представлява кошница от ценни книжа, обикновено съставена на базата на съществуващ индекс или различни суровини. Търгуват се като акции и предоставят прост и ефикасен начин да инвестирате в различни сектори на икономиката, като търгувате нишови пазари.