Ръст на инвестициите във взаимни фондове за сметка на депозитите очакват от Уникредит Булбанк. В началото на кризата повечето хора са изтеглили парите си от тези финансови инструменти и са се насочили към банковите депозити.

От банката обаче очакват около една трета ръст на инвестициите в колективните инвестиционни инструменти в сравнение с настоящото ниво. Реализирането на тази тенденция ще зависи и от темпа на спада на лихвите, предаде Дарик.

От банката представиха новия си продукт – спестовен план Pioneer. Той дава възможност всеки месец да се инвестира малка сума пари в някои от фондовете на Pioneer в България. За целта трябва да отдели мимимум по 20 долара или евро месечно. При този план минималната вноска е 25 пъти по-нисък от минималната сума, необходима при директна инвестиция и осем пъти по-ниска за всяка последваща инвестиция.

„Предлагаме два типа спестовни планове. Единият спестовен план е за период от 36 месеца, а другият за период от 6 месеца. Но тези срокове са само условни, тоест ако вие искате да инвестирате по 20 евро на месец и изберете да инвестирате в спестовен план, който е 60 месеца, тогава вашата обща сума на спестовния план е 60х20=1200 евро. Допълнително, ако изберете този спестовен план, който е 60 месеца, вие получавате 20 процента отстъпка от входящата такса, която е за съответния фонд, който сте избрали да инвестирате чрез този спестовен план”, обясниха от банката.

От Уникредит Булбанк представиха и изследване на поведението на богатите хора по света по време на кризата, като за богати се считат хора със спестявания над 1 млн. долара в инвестиционни инструменти. Оказало се е, че по света те са запазили разнообразието в портфейлите си, а не са пренасочили парите си в депозити. По този начин те са запазили парите си.