Всички сме чували старата поговорка, че парите не купуват щастие, но често изразяваме несъгласие с нея.

Е, милиардерът Уорън Бъфет обаче подкрепя тази мисъл. Оракулът на Омаха, който има нетно богатство от 75 милиарда долара, е категоричен - да имаш повече пари не е ключът към щастието. 

Самият Бъфет признава, че се е наслаждавал повече на живота, когато е имал значително по-малко пари.

В тв предаването "Squawk Box" на CNBC в понеделник Бъфет каза: "Не бях нещастен, когато имах $10 000, когато завърших училище. Напротив, много се забавлявах."

"Ако имате $100 000 и сте нещастен, и мислите, че 1 милион долара ще ви направят щастливи, това няма да се случи", коментира инвеститорът.

Бъфет посочва като пример, че когато вече имате този 1 милион долара и се огледате, ще видите хора с по 2 милиона долара, и веднага щастието ви ще изчезне.

"Няма да бъдете по-щастливи, ако удвоите богатството си".

"Не позволявайте вашето щастие да зависи от това, което нямате. Не позволявайте на факта колко бързо печелите пари, да управлява щастието ви", казва Бъфет. И добавя: "Можете да се забавлявате много и докато забогатявате."

Оракулът на Омаха има право. Никога не трябва да основаваме щастието си върху това, което можем или чувстваме, че трябва да имаме.

Миналата година Бъфет призна, че ще бъде напълно щастлив и ако прави само по 100 000 долара годишно. Защо? Защото той вече има инвестиция, която го е направила безкрайно щастлив - къщата, която купува през 1958 г., и в която все още живее. 

Въпреки че има богатство, което му позволява да похарчи милиони за къща, той се чувства щастлив именно със стария си имот, и дори имение за 100 млн. долара не може да го доближи до това щастие.

Бъфет е прав. Не става дума за това, което смятате, че трябва да имате. Не става въпрос за това, което другите хора имат.  Става дума за живота ви сега и за пътуването пред вас. Става въпрос за отношение на благодарност и удовлетвореност от това, което имате.