Интригата дали ще има правителство в рамките на този парламент се разплете вчера с признанието на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, че не е възможно да се намерят допирни точки между трите участници в преговорите.

Като причини бяха посочени "принципни различия по секторни политики", но без уточнението за какво става въпрос. "Сега" научи от няколко източника, че истинската причина е била неотстъпчивостта на ГЕРБ за увеличение на пенсиите, предложено от патриотите.

От ПФ се отказаха от минимална пенсия от 300 лв. и са били склонни на 200 лв. Освен това отстъпили увеличението да се случи от 1 януари 2018 г., въпреки че според източниците ни е било постижимо отделянето на 220 млн. за това.

От фронта са предложили парите да дойдат от мерките срещу контрабандата с горива, преразглеждане на инвалидните пенсии, санирането и пр. Идеята е била след подписване на коалиционно споразумение да се пристъпи и към индексиране на всички пенсии. Онзи ден обаче ГЕРБ настоял за 180 лв. минимална пенсия и никаква индексация.

В крайна сметка надделели "ястребите" от ГЕРБ, които още от началото бяха срещу нов кабинет в този мандат. Те втвърдили тона веднага след като се разбра, че правителство е на път да се състави, и намерили благовиден предлог в пенсиите, за да провалят преговорите. 

Основните противоречия между политическите сили от мнозинството бяха известни и преди - желанието на ГЕРБ да се въведе чиста мажоритарна система в съответствие с резултатите от националния референдум, с което реформатори и националисти бяха категорично несъгласни; искането на ПФ да се повиши минималната пенсия, по което се сблъска с другите две политически сили; както и неудовлетворението на блока от блокирането на проекта за антикорупционен закон. Вчера обаче политиците проявиха неохота да посочат препъникамъка пред съставянето на редовно правителство.

"Не сме в състояние в 43-тия парламент да стигнем до принципно съгласие за секторни политики и да продължим да управляваме със съществуващото парламентарно мнозинство", мъгляво коментира зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. И допълни, че мнозинството се съобразява и с обществените нагласи, които клонят по-скоро към предсрочни избори. Защо не отчетоха това досега не поиска да съобщи. Същото мнение изрази и съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

"Бяха положени максимални усилия. Налице беше една добронамереност, колегиалност, но за съжаление не можем да се похвалим с положителен резултат", заяви той.

"Всеки от партньорите - РБ, ГЕРБ и ПФ, имаше своите приоритети, по които държеше да постигнем консенсус и златно сечение. Нашите цели бяха продължаване на ефективна съдебна реформа и строг антикорупционен закон, но около тях не се постигна консенсус", обясни Найден Зеленогорски от блока.

Преди началото на преговорите военният министър в оставка и лидер на БЗНС Николай Ненчев заяви пред БНТ, че РБ вече има готово предложение за министър-председател.

Според Борислав Великов трима души са били в обръщение за поста премиер - здравният министър в оставка Петър Москов, съпредседателят на парламентарната група Найден Зеленогорски и зам.-шефът на СДС Румен Христов. За капак вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова обяви, че ако има нов кабинет, тя ще остане с екипа си в него. 

Сега топката е в полето на президента Росен Плевнелиев, който по конституция трябва да състави служебен кабинет - трети за неговия мандат. Наследникът му Румен Радев ще насрочи датата на предсрочния вот, който вероятно ще е в края на март или началото на април 2017 г.