Вложители в КТБ обмислят да поискат спешна помощ от Съда на Европейския съюз в Люксембург с цел той да разгледа в много кратки срокове техен евентуален иск. Той ще цели да установи нарушаване на общностното законодателство, заяви вчера пред БНР Даниел Божилов, юрист и един от активистите на протестите на вложителите пред БНБ.

Хората със спестявания в затворената банка не могат директно да заведат иск пред Съда на ЕС, но могат да започнат дело пред български съд и в неговите рамки да поискат тълкуване от магистратите в Люксембург за това дали българският закон не противоречи на правото на ЕС, обясниха юристи.

Европейската комисия вече прати писмо до българските власти, според което има подобно несъответствие, и призова гарантираните влогове на хората да се изплатят незабавно.

БНБ и финансовото министерство обаче твърдят, че ЕК не е права. Проблемът на евентуалното дело по казуса КТБ е, че то обичайно би отнело месеци и дори години, което би го обезсмислило. Затова вложителите ще търсят начин за бърза процедура.

“Има и идея самият протест да ескалира в рамките на закона, защото БНБ не се интересува от никого”, коментира още Божилов. Той обясни, че следващият протест на фейсбук активистите е днес, от 17,30 ч пред БНБ.

Също днес, от 12 ч, в сградата на КТ “Подкрепа” ще се състои учредителната сбирка на инициативния комитет на клиентите на КТБ, създаден по идея на Вежди Рашидов. Гражданите смятат да съдят държавата, ако до 21 септември банката не отвори врати.