От началния ден на изплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ), което започна на 4 декември миналата година, до 17:00 часа вчера, 91 300 вложители са се разпоредили с влоговете си в размер на 3 милиарда и 250 милиона лева. 

Очаква се да стане ясно какво са предпочели вложителите - да си изтеглят парите или да се доверят на банките, които обслужват клиентите на КТБ и да оставят средствата си в системата.

Тази информация разпространи Фондът за гарантиране на влоговете в банките вчера, а днес финансовият министър Владислав Горанов, заедно с шефа на фонда Радослав Миленков и с ръководителите на 9-те банки, обслужващи вложителите на КТБ, ще оповестят резултата през първия месец на изплащане, пише вестник Труд.

Почти половин година вложителите в КТБ нямаха достъп до парите си, като на 4-ти декември 2014г. започна изплащането на гарантираните суми на вложителите. До производство по несъстоятелност на банката се стигна, след като на 6 ноември БНБ отне лиценза й. Бе обявено, че отрицателният капитал на КТБ е над 3,7 млрд. лева и тя не отговаря на капиталовите изисквания.

Същевременно Софийският градски съд е отхвърлил искане на БНБ за разблокиране на 5 млн. лева от сметката на Корпоративна търговска банка, предназначени за разноски по погасяването на задълженията към вложителите. Съдът за втори път отхвърля искане за разноски за милиони, свързани с КТБ, след като на 24 ноември 2014 г. квесторите на банката поискаха над 2.5 млн. лева за поддръжка и управление на имуществото на КТБ.