До две години и половина в столичния градски транспорт ще може да се пътува с един билет в повече от едно превозно средство. Това ще стане възможно с въвеждането на електронна система за таксуване. 

„Това означава, че ако си купим билет от автобуса, с него след това ще може да се качим в трамвая, тролея или метрото“, обясни шефът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров.

Новата система ще позволи отчитането на степента на натоварване на линиите, както и точния брой на гратисчиите.

Все още не е ясно как ще се отчита цената на пътуването - за време или разстояние, но зареждането на електронните билети и картите ще може да става чрез компютър и телефон, съобщи БНТ.

Обществената поръчка за избор на изпълнител на електронна система за таксуване в градския транспорт се очаква да бъде обявена в петък.

Предвиден е 60-дневен срок за подаване на оферти. Изисква се компаниите да имат опит в изграждането на такива системи, което означава, че вероятно ще има интерес и от чужбина. 

Последната година стойността на тикет-системата се увеличи рекордно от 20 на 88 млн. лв., а сега Столичната община удължи и времето за изпълнение от 18 месеца на две години.