Всеки шести българин вече пазарува онлайн, показва проучване на Уникредит Кънсюмър Файненсинг. Според него продажбите по интернет през миналата година са достигнали 580 млн. лв., което е с 23% повече от 2016 г. и над два пъти повече в сравнение с 2012 г.

С още по-ускорен темп расте броят на онлайн магазините у нас. За последните пет години те са нараснали повече от четири пъти и вече са 4500.

Онлайн търговията в България има все още огромен потенциал, отчита проучването. Купувачите от електронни магазини са 18% от населението, докато в ЕС този дял е 57%.

Освен това засега само 27% от интернет потребителите стават и купувачи. По използване на смартфони (52%) обаче не се различаваме от средното ниво в ЕС.

Пазаруваме от онлайн магазини от цяла Европа 

 

Онлайн магазин ни примамва с фалшиви промоции

 

ЕП улесни пазаруването онлайн в Европа 

 

Онлайн търговията в България има и някои характерни особености. Българите предпочитат да пазаруват от български магазини. При това болшинството предпочитат да плащат кеш - 70% броят парите при получаване на стоката до дома. Около 25% от купувачите по интернет използват банкова карта, а 5% - онлайн кредит.

Интересна новина е, че българите купуват все по-скъпи стоки онлайн. За миналата година средният размер на покупката достига 864 лв. Най-често поръчваните по интернет стоки са мобилни телефони, компютърна техника и черна техника.