Страната на произход задължително ще трябва да се отбелязва на етикета на продукта.

Това е съобщил говорител на Европейската комисия, цитиран от euractiv.com по повод объркването дали това изискване има задължителен или доброволен характер.

През януари ЕК излезе с проект за публично обсъждане на регламент за посочване страната на произход, но настъпи объркване със заглавието на документа, в който присъства думата „доброволно“ означаване.

Говорителят на ЕС посочва, че от текста става ясно, че означаването на етикета на страната на произход ще е задължително, но посочва, че

към момента това е просто проект на предложение

В страни като Италия и Гърция има нарастваща тенденция за по-прецизно етикетиране на храните, като основният аргумент за това е, че потребителите трябва да знаят откъде идва продуктът, който консумират. Европейските граждани търсят информация за произхода на храните, сочи и доклад на Европейската организация на производителите.

Миналия август Италия реши да наложи задължително етикетиране на пастата и ориза относно основните съставки - според новите правила трябва да е посочено мястото на отглеждане на пшеницата и ориза.

Междувременно Гърция също предвижда подобни мерки за тази година и за млякото и млечните продукти.

Представители на

хранителната индустрия реагираха негативно на мерките

предвидени от Еврокомисията, с аргумента, че те ще дискредитират единния пазар.

Въпроси има и по темата за основните съставки на храните. Според ЕС страната или мястото на произход на основната съставка, при положение, че то не е същото като страната на произход на крайния продукт, трябва да бъде отбелязано като ЕС, не-ЕС или съчетание от двете.

Тази възможност обаче - да се отбелязва просто, че страната на произход не е европейска, без да се отбелязва коя точно е тя, може да доведе до объркване на потребителите, смятат от организацията за безопасна храна в Европа, коментират от ЕК.

Производителите ще имат на разположение 180 дни, за да се адаптират към новата система и коректури на етикетите на опаковките преди влизането в сила на новата наредба.