Развитието на пазара на горива ще обсъждат участниците в конференция по случай 20-годишнината на Българската петролна и газова асоциация.

Събитието ще бъде открито от енергийния министър Теменужка Петкова и министъра на икономиката Емил Караниколов. 

Ще бъдат обсъдени проблемите и сивия сектор на пазара за горивата, както и възможностите за използване на втечнени природен газ и пропан бутан - като автомобилно гориво.

Въвеждането на тол таксите от август ще оскъпи горивата с 3-4 стотинки за литър, каза в интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“ председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев и поясни:

“Защото нашите цистерни се движат само по първокласните пътища и магистрали, да работим с Евро-5 и Евро-6 камиони, но въпреки всичко това ще оскъпи до 30 % транспорта на бензина и дизела“.

“Ще кажа само това, че за последните 4-5 месеца имаме устойчиво повишение на международните цени и това не е с дори редки колебания назад, а устойчиви всеки ден нагоре“, каза той и допълни:

"Имаме близо 120 -130 долара покачване на дизела и близо 200 долара покачване на бензина. Отделно имаме 3 до 4 стотинки покачване на курса долар-лев, което пряко, без движение на международните котировки на нефта, оказва влияние. ... Това не е малко за тези 4 месеца и наистина сме свидетели на един ръст от последните осем месеца, може би, от близо 30 стотинки".

Според него тази тенденция ще продължи:

“Вчера си позволих да изразя надежда - преди сезона на отпуските да видим и обратно проявление на цените, искам да кажа, за намаление. ... Няма сезонни колебания и не е свързано с пътуване на населението до морето и обратно или до Гърция, както спомена премиерът, за повишението на цените, напротив, летният сезон е дори малко по-слаб, говоря за месеците края на юни, целия август и началото на септември. Тогава сезонът е по-слаб и се очаква дори леко понижение откъм привличане на клиенти“.