Българските взаимни фондове увеличават сериозно доходността си, показват котировките на дяловете за първата половина на 2013 г., публикувани на сайта на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД). Положителната тенденция беше отчетена и през първото тримесечие, но тя продължава да бъде засилвана от ръста на цените на акциите на Българската фондова борса. Затова и най-високите резултати отчитат тези дружества, които инвестират в акции на публичните компании.

Според статистиката само 8 от 46-те фонда, които инвестират активите си в акции, са на загуба за първото полугодие.

За сметка на това доходността при повечето от останалите е около 10%, като при някои дори е над 20% (виж таблиците). Така инвестициите в тях изпреварват многократно доходността от депозити, като не се облагат с данък. Но за сметка на влоговете в банка доходността от фондовете не е гарантирана.

При балансираните фондове - тези, които инвестират в акции и облигации, доходността е по-ниска, но за сметка на това от началото на годината само 3 от общо 23-те схеми са на загуба.

При консервативните фондове, където по-голямата част от активите е в облигации, доходността за периода варира между 1,74 и 4,04%.

Въпреки двете вълни от протести от началото на годината водещият индекс на Българската фондова борса - SOFIX, в който влизат акциите на 15-те най-големи компании, е увеличил стойността си с повече от 29%, показва статистиката. Според експерти борсата ни следва успеха на чуждестранните капиталови пазари, които продължават да отчитат исторически максимуми.

Допълнителен приток на средства оказва и засилването на интереса на инвеститорите към по-доходоносни схеми, след като от началото на годината лихвите по влоговете се облагат с данък от 10%. Това потвърждава и статистиката на БНБ, според която към края на март активите на местните инвестиционни фондове са достигнали 575,3 млн. лв., което е увеличение с 57,1% спрямо година по-рано. А спрямо края на 2012 г. активите на взаимните фондове са нараснали с 43,4%.

Но инвеститорите залагат на сигурността, като към края на март активите на фондовете, инвестиращи в облигации, имат най-висок относителен дял - 53,3% от общия размер на активите на местните инвестиционни фондове.
 Въпреки сериозния ръст в момента цените на повечето български акции все още са далече от рекордите на октомври 2007 г., когато стойността на SOFIX гонеше 2000 пункта.

Материалът не е препоръка за инвестиционно решение.