"Стотици гърци ежедневно преминават границата и ходят в съседна България и Македония, за да пазаруват на по-ниски цени бензин, цигари, алкохол и един куп други стоки", съобщава в. "Ангелиофорос".

Покачването на данъците и на ставките на ДДС в Гърция отвориха ножицата на цените на тези стоки, което накара много гърци от граничните райони - Килкис, Серес, Драма, Еврос и други, да тръгнат към пазарите в България и Македония не само за да купуват горива, но и различни други продукти от супермаркетите в тези страни.

Разликите в цените на обикновения безоловен бензин в Гърция и България достига 40 евроцента за литър, тоест 20 евро струвало зареждането на един резервоар догоре.   

"Ангелифорос" твърди, че цените на цигарите в Македония били с 50 на сто по-ниски, като стек струвал 16 евро, докато в Гърция се продавал за 38 евро. За алкохолните напитки ценовите разлики били по-малки и не надхвърляли 5-6 евро за бутилка. Това обаче не спирало дори търговци да прескочат границата и да отидат за уиски, водка и други напитки, допълва вестникът.  

Загубите за гръцката държава обаче са огромни и надхвърлят 150 хиляди евро, тъй като според бензинджиите само в три бензиностанции в Свиленград на три километра от границата с Гърция миналия уикенд са се образували опашки от коли от Гърция
и са били продадени 150 хиляди литра безоловен бензин, пише още в. "Ангелиофорос".

Изданието цитира представител на финансовото министерство, който уверил, че ще бъдат засилени проверките по границата, за да бъде ограничен нарасналият шопинг на гърците в България и Македония.