В началото на ски сезона можем да направим резервация за Коледа, като нощувката в зимните курорти би ни излязла от между 50 и 150 лв., показа проверка на „Монитор“.

Офертите за сезона вече са пуснати и на места се предлагат още по-големи намаления не само за празниците, но и за целия ски сезон. За 4-звезден хотел в Банско ще трябва да заделим 140 лв. на вечер за двойна стая.

Ако пък сме с деца и ни трябва апартамент, то цената скача с 30 лв. отгоре. На места цената се определя от периода, в който решим да отседнем, затова колкото по-рано посетим курортите, толкова по-евтино ще ни излезе.

При повечето хотели в цената се включват лифт, закуска и вечеря, както и достъп до спа център. За Пампорово цените са аналогични и за 2-ма души ще трябва да заделим поне 100 лв. за 3-звезден хотел. За децата, които са до 6-годишна възраст, нощувките и закуските са безплатни, а оттам насетне се заплаща според годините.

И тази година най-търсени остават големите ни курорти, където има добри условия за каране - Пампорово, Боровец и Банско, казват туроператорите. Повечето туристи се възползват от ранните намаления, като остават за 3-4 дни по време на Коледа или в междусрочната ваканция на учениците.

Търсещите адреналин скиори пък остават за 7 дни, понякога и през уикенда, за да преценят дали има достатъчно сняг.

Туристите ще трябва да се оглеждат за вили и къщи за гости, защото при тях цените са двойно по-ниски, а качеството е същото. Вилите предлагат домашен уют, хубава гледка и вкусна храна за далеч не лоша сума.

Цената на вечер за 2-ма души ще излезе 60 лв., а ако стаята е лукс - 70 лв. Допълнителен плюс на къщите за гости е допускането на домашни любимци, което обикновено е забранено в другите места за настаняване.

Според експерти от туристическия бранш повечето нашенци, решили да си направят резервацията сега, биха предпочели хотелът, където ще отседнат в зимния курорт, да предлага в пакета и платена карта за ползване на ски съоръженията там. Освен това плюс за мястото за настаняване е наличието на детски център, където родителите спокойно да оставят малчуганите поне за няколко часа.