Шоково поскъпване на горивата се очаква в следващите седмици. Освен традиционното за страната ни увеличение в началото на летния сезон заради по-голямото потребление причина за това ще са и нарасналите котировки на цените на петрола на международните пазари заради обявеното от американския президент Доналд Тръмп оттегляне на САЩ от сделката за ядрената програма на Иран. Подобни промени на цените на международните пазари обикновено се отразяват в цените на дребно у нас в рамките на няколко седмици. 

Вчера фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни нараснаха с 2.9% и достигнаха ново най-високо ниво от ноември 2014 г. насам до около 71.17 долара за барел. Фючърсите на петрола Брент също поскъпнаха с близо 3% към нов многогодишен връх от 77.20 долара за барел. Иран е третият по големина производител на нефт от Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), и изнася около 2.5 млн. барела петрол на ден. Около 1/5 от този обем е за европейския пазар.

През последния месец цените на бензина и на дизела у нас регистрираха скок. Цената на литър бензин от 2.08 лв. за литър достигна, а на някои места дори надхвърли 2.20 лв. за литър. През април с 8 стотинки на литър поскъпна и дизелът, показва справка в информационната платформа Fuelo, отчитаща цените на горивата.

От началото на януари до средата на април цената на бензина и дизела у нас варираше около 2.08 - 2.09 лв. за литър. В края на миналия месец се забелязва покачване от 2-3 стотинки и средните цени достигнаха 2.13 лв./л за бензина и 2.14 лв./л за дизела. По празниците и веднага след тях цените продължиха да се покачват и средната цена за масовия бензин вече бе 2.14 лв. за литър, а за дизела - 2.17 лв. за литър. Трябва да се отбележи, че става дума за средни цени. Обикновено големите вериги поддържат по-високи стойности, докато при по-малките търговци цените за литър обикновено са по-ниски.

Най-високи в момента са средните цени на основните горива в област Видин. В момента там най-скъпо се продава бензин А95 - за рекордните 2.22 лв./л. Във Видинско няма бензиностанция, която да предлага масовия бензин за по-малко от 2.13 лв./л. В област Враца, която също е рекордьор по високи цени, повечето бензиностанции предлагат бензин на цена от 2.20 лв./л. На някои места там дизелът също удря рекордни стойности - 2.23 лв./л.

Като цяло цените в Западна България са доста по-високи от тези в Източна България. Русе и Варна са сред областите, в които средната цена на горивата е най-ниска. Във Варненска област цената на бензина в някои бензиностанции е 2.00 лв./л, но и там не липсват рекорди - една от големите вериги бензиностанции предлага бензин А95 на цена от 2.24 лв., а дизел за 2.25 лв./л.

В област Ямбол цената е с 19 ст. по-ниска от средната за страната. Това обаче е доста субективно поради факта, че много големи вериги бензиностанции на територията на цяла България държат високи цени, докато по-малките имат традиционно по-ниски. Справка показва, че една от големите бензиностанции в Ямболска област предлага бензина на цена от 2.21 лв./л. За сметка на това малките бензиностанции поддържат ниски цени на дизела и бензина, което е обяснение за средната ниска цена на региона.

В столицата заради силната конкуренция бензин А95 може да се намери на цена от 2.09 лв./л до над 2.20 лв./л. Същото важи и за дизела.

Рязко променената ситуация на международните пазари ще се отрази и на бюджетните сметки у нас. Средносрочната прогноза на Министерството на финансите за 2018 - 2021 г. предвиждаше средната цена на суровия петрол да се повиши до 64 щатски долара за барел.

Нещо повече - прогнозите на финансовото ни министерство бяха за намаляване на цената през 2019 г. с 6.5%, като се очаква тази тенденция да продължи със забавящ се темп и в края на прогнозния период петролът да поевтинее до 55.5 долара за барел. Според министерството средният курс на щатски долар ще е на практика непроменен за целия прогнозен период.